MENIU

Avertismentul Chinei pentru cei care boicotează Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing: „Vor plăti un preț!”

Foto arhivă Profimedia

China avertizează că Marea Britanie, SUA și Australia vor plăti un preț pentru boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, scrie Sky News. 

China răspunde după ce ai multe state au anunțat boicot diplomatic din cauza preocupărilor legate de drepturile omului. Franța nu va boicota JO, în timp ce Germania solicită un răspuns unitar din partea Europei.

Marea Britanie, Australia și SUA vor plăti prețul pentru „actele lor greșite”, după ce au decis să nu trimită delegații la Jocurile Olimpice de iarnă din februarie de la Beijing, a declarat Ministerul de Externe al Chinei.

Declarația vine după ce țările au anunțat boicoturi diplomatice asupra preocupărilor legate de drepturile omului.

Cu toate acestea, Franța a declarat joi că nu va boicota Jocurile, ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, spunând: „În ceea ce privește un boicot diplomatic... Franța nu o va face... Sportul este o lume în sine, care trebuie protejată de interferența politică, altfel putem ajunge să ucidem spiritul sportivității".

El a spus că orice încălcare a drepturilor omului în China trebuie condamnată, dar a adăugat că ministrul francez al sportului, românca Roxana Maracineanu, va participa la eveniment.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat joi: „Statele Unite, Marea Britanie și Australia au folosit platforma Jocurilor Olimpice pentru manipulare politică. Vor trebui să plătească prețul pentru faptele lor greșite”.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că nici un diplomat nu este pregătit să meargă la Jocuri și că va avea loc un boicot „eficient”.