MENIU

Austeritatea ia final în Spania. Guvernul promite majorări de salarii și de cheltuieli sociale

Guvernul spaniol a anunțat, marți, creșteri de salarii și de cheltuieli sociale, în proiectul de buget pentru anul 2016, după ani întregi de austeritate. Promisiunea Executivului vine cu cinci luni înainte de alegerile parlamentare, informează AFP.

"Acest buget redistribuie societății fructele eforturilor îndeplinite", a declarat ministrul pentru Buget, Cristobal Montoro, în cadrul prezentării proiectului de buget, care prevede pentru anul viitor revenirea deficitului statului sub pragul de 3% din PIB, respectiv 2,8%, informează HotNews.ro.

Mai exact, bugetul anului viitor prevede creșteri în practic toate sectoarele: educație (+9,3%), cultură (+7,6%), sănătate (3,6%), cercetare și dezvoltare (+2,2%). Salariile funcționarilor, blocate din 2010, vor crește cu 1%, majorări fiind prevăzute și pentru alocațiile pentru regiuni. 

Statul are în vedere și o reducere a impozitului pe venit, "în funcție de marja de manevră bugetară", iar cheltuielile sociale vor crește cu 3,8%.

"Aceste măsuri sunt posibile grație unei previziuni de creștere de 3,3%, în acest an, și de 3% anul viitor, care plasează Spania "în fruntea" zonei euro. Politica de austeritate ne-a scos din criză. Acest mandat a fost foarte dificil, dar am făcut tot ce trebuia să facem pentru ca Spania să iasă din recesiune și să revină la o nouă perioadă de prosperitate", a subliniat Montoro.

Spania a intrat, în 2008, în cea mai gravă criză de la trecerea la democrație, din cauza izbucnirii bulei imobiliare, care a antrenat o rată a șomajului record. Criza a determinat explodarea deficitului, care a depășit 9% din PIB, în 2011, și a antrenat tăieri de circa 150 de miliarde de euro, din cheltuielile statului. Această austeritate a costat scump Guvernul, în termeni de popularitate, afectată și de izbucnirea mai multor scandaluri de corupție.