MENIU

Atentat la biserica Saint-Etienne-du-Rouvray: Vărul unui atacator, arestat pentru complicitate

Procuratura pariziană a anunţat plasarea în arest preventiv pentru complicitate la terorism a vărului lui Abdel Malik Nabil Petitjean, care a fost identificat de către autorităţi drept unul dintre jihadiştii implicaţi în atacul de la biserica catolică din Saint-Etienne-du Rouvray, soldat cu moartea preotului octogenar Jaques Hamel, transmite Reuters.

Autorităţile l-au identificat pe suspect drept Farid K, în vârstă de 30 de ani, originar din localitatea franceză Nancy. Acesta este anchetat penal pentru asociere teroristă în vederea comiterii unei crime.

Un al doilea bărbat, Jean-Philippe Steven J, în vârstă de 20 de ani, este anchetat penal pentru că a încercat să se alăture jihadiştilor Statului Islamic din Siria împreună cu Petitjean. De asemenea, Steven J a fost plasat în arest preventiv.

Doi atacatori înarmaţi au întrerupt marţi liturghia de la biserica catolică din Saint-Etienne-du-Rouvray, o suburbie a Rouen, şi l-au forţat pe preotul octogenar Jacques Hamel să îngenuncheze în faţa altarului, înainte de a-l executa.

Autorităţile i-au identificat pe cei doi atacatori ca fiind Adel Kermiche şi Abdel Malik Nabil Petitjean. Kermiche a eşuat în două rânduri să se alăture jihadiştilor Statului Islamic din Siria. Tânărul a fost eliberat pe cauţiune şi purta o brăţară de securitate, care îi permitea să iasă din casa părinţilor săi doar între orele 8.30 şi 12.30.

Ambii atacatori au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate, după ce au ieşit din biserica asediată folosindu-şi cele trei ostatice drept scuturi umane.

Anchetatorii încă încearcă să determine cum s-au întâlnit cei doi jihadişti.

Potrivit Le Parisien, Kermiche şi Petitjean au discutat pentru prima dată printr-o aplicaţie de mesagerie la 22 iulie, cu doar patru zile înainte de comiterea atacului.

Săptămâna trecută, agenţia Amaq a publicat un videoclip în care cei doi atacatori jură credinţă Statului Islamic.

Mai multe articole despre:
terorism atac biserica atentat biserica