MENIU

Atacuri teroriste la Bruxelles. Cine sunt atentatorii: cetățeni belgieni, deja căutați de poliție

Trei atentatori kamikaze de la Bruxelles au fost identificaţi: frații Khalid şi Ibrahim El Bakraoui, precum și artizanul bombelor, Najim Laachraoui, aflat deja în urmărire în legătură cu atacurile teroriste din noiembrie de la Paris. Ibrahim El Bakraoui și Laachraoui s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem, iar Khalid la staţia de metrou Maelbeek. Toți trei sunt cetățeni belgieni. Un alt suspect care apare în imaginile surprinse pe camerele video din aeroport a rămas neidentificat și este căutat în continuare. Cel puțin 31 de persoane au murit, într-un dublu atac terorist petrecut, marți dimineață, în capitala Belgiei. Printre victime se numără şi patru români, răniţi în explozii. Potrivit unor surse citate de Reuters şi AP, atentatele au fost revendicate de ISIS. 

UPDATE 22.00: Cel de-al doilea atentator sinucigaș de pe aeroportul internațional din Bruxelles a fost Najim Laachraoui, cel care ar fi și fabricat bombele utilizate în atentat, anunță miercuri cotidianul belgian De Standaard, citând o sursă care și-a păstrat anonimatul, transmite Reuters. Procuratura a confirmat anterior că individul arestat în cursul dimineții în cartierul bruxellez Anderlecht nu este Laachraoui.

UPDATE 15.00: Khalid El Bakraoui a fost identificat după amprente ca autorul atacului de la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, în timp ce fratele său Ibrahim a fost identificat în același mod ca unul dintre autorii atentatelor de la aeroportul Zaventem, a declarat miercuri procurorul general al Belgiei, Frédéric Van Leeuw, informează AFP, citată de Agerpres.

Un al treilea suspect în atentatele de marți de la Bruxelles este încă în libertate. Acesta, un bărbat care potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere era îmbrăcat cu o jachetă deschisă la culoare și pălărie, avea în geantă 'încărcătura explozivă cea mai importantă', a precizat el.

Alături de Ibrahim El-Bakraoui, în comiterea atentatului de la aeroport a mai fost implicat un al doilea kamikaze 'încă neidentificat'.

Conform sursei citate, Ibrahim El Bakraoui ar fi întocmit un testament înainte de atacuri.

UPDATE 14.20. Procurorul general al Belgiei: În urma percheziţiilor s-au descoperit 15 kg de explozibil

Procurorul general al Belgiei, Frederic Van Leeuw, a declarat, într-o conferinţă de presă, că un şofer de taxi a mers la poliţie si a anunţat că a transportat trei suspecţii dintr-un cartier al Bruxelles. În urma percheziţiilor efectuate s-au descoperit 15 kg de explozibil şi mai multe obiecte care putea fi folosite la producerea bombelor. De asemenea, s-a mai găsit un laptop care conţinea o scrisoare de adio lasată de unul dintre atacatori, Ibrahim el-Bakraoui.

Acesta a mai precizat că s-au mai făcut încă două percheziţii, însă nu s-a găsit nimic la acele adrese.

Frederic Van Leeuw a mai afirmat că poliţia îl caută în continuare pe al treilea suspect, Najim Laachraoui. Acestea avea, în aeroport, cea mai mare bombă, însă aceasta nu a fost detonată sau nu a explodat.

Procurorul general al Belgiei a afirmat că 31 de persoane au decedat, iar 271 sunt rănite. Acesta a confirmat că Khalid el-Bakraoui a fost cel care s-a aruncat în aer la staţia de metrou Maelbeek, în timă ce fratele său Brahim a detonat o bombă pe aeroportul Zaventem.

UPDATE: Publicația belgiană La Derniere Heure a anunțat miercuri la prânz că individul arestat în urmă cu câteva ore în cartierul bruxellez Anderlecht nu este Najim Laachraoui, al treilea suspect care are legătură cu atentatul comis marți la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, așa cum informase anterior.

UPDATE: Al treilea suspect care are legătură cu atentatul comis marți la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, Najim Laachraoui, ar fi fost arestat miercuri dimineață în capitala belgiană, în cartierul Anderlecht, a anunțat publicația La Derniere Heure.

Acesta este Najim Laachraoui (foto jos), un bărbat deja căutat de poliția belgiană în legătură cu atacurile teroriste de la Paris.

Parchetul federal belgian a anunțat luni că unul dintre complicii comandourilor care au comis atentatele de la Paris, cunoscut sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, a fost identificat ca fiind Najim Laachraoui. ''Ancheta a putut să stabilească că numitul Soufiane Kayal poate fi identificat ca fiind numitul Laachraoui Najim, născut la 18 mai 1991, plecat în Siria în februarie 2013'', a afirmat Parchetul într-un comunicat, fără a-i preciza naționalitatea.

Sub această identitate falsă a fost închiriată locuința percheziționată la 26 noiembrie 2015 la Auvelais, în apropiere de Namur. Casa a fost folosită pentru pregătirea atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morți și sute răniți.

''Urme de ADN ale lui Laachraoui Najim au fost descoperite în casa închiriată la Auvelais, precum și în apartamentul de pe Rue Henri Bergé din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, care ar fi fost utilizate de gruparea teroristă'', a precizat luni Parchetul belgian, lansând un nou apel la martori pentru informații care pot duce la găsirea acestuia.

Laachraoui a fost controlat și când se afla într-o mașină, la 9 septembrie, sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, la frontiera austro-ungară, în compania lui Salah Abdeslam și Mohamed Belkaid, un algerian în vârstă de 35 de ani împușcat mortal de poliția săptămâna trecută la Forest, în sud-vestul regiunii Bruxelles.

Anchetatorii îi suspectează pe Laachraoui și Belkaid că au fost în legătură telefonică cu unii dintre atentatori sinucigași în seara de 13 noiembrie 2015, în care au fost comise atentatele de la Paris.

Cei doi belgieni care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, Khalid şi Ibrahim El Bakraoui, erau cunoscuţi anterior Poliţiei pentru fapte de crimă organizată.

Khalid se află pe site-ul Interpolului, fiind căutat pentru activități teroriste.

RTBF a precizat că acesta a fost închis în 2011 pentru furtul unei mașini. Brahim a fost condamnat în 2010 după ce a tras focuri de armă asupra unui polițist.

Este vorba de doi bărbați cu părul negru, purtând pulovere negre şi care au cărucioare de aeroport. Cei doi indivizi imbracati in negru ar fi fost atentatorii kamikaze.

Toți cei trei atentatori erau cetățeni belgieni.

Teroristii de pe Zaventem aveau bombele ascunse in valizele pe care le transportau pe carucioare, a declarat, marti seara, un oficial belgian.

"Au venit cu taxiul, bombele erau in valize. Au pus bagajele in carucioare. Primele doua bombe au explodat", a declarat primarul din Zaventem, Francis Vermeiren, citat de Le Figaro.

ATENTATE BRUXELLES. Explozii la aeroport şi metrou: 34 de morţi. Sute de răniţi, între care 4 români

"Al treilea a pus, de asemenea, valiza lui pe un carucior, dar bomba n-a explodat", a precizat oficialul.

Mulți experți in în terorism consideră că este vorba despre celula jihadistă care a fost implicată și în atacurile de la Paris de anul trecut.