MENIU

Atac armat în SUA. Cel puţin 14 persoane au murit. Atacatorii au fost uciși de poliție - UPDATE

Poliţia americană a ucis doi atacatori, un bărbat şi o femeie, care au omorât 14 persoane şi au rănit alte 17 după ce au deschis focul miercuri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în California, relatează Associated Press în pagina online.

UPDATE 9.24. Cei doi suspecți în urma atacului armat comis miercuri în San Bernardino (statul California) și soldat cu 14 morți au fost identificați ca fiind Syed Rizwan Farook (un bărbat de 28 de ani) și Tashfeen Malik (o femeie de 27 de ani), despre care se crede că erau căsătoriți sau logodiți, relatează Reuters și AFP. Poliţia nu exclude varianta unui atac terorist. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 7.36. Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar un bărbat şi o femeie cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă au fost ucişi, a anunţat comandantul poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan.

O a treia persoană care a fost văzută fugind în apropierea locului confruntării a fost reţinută, dar Burguan a precizat că nu este clar dacă avea vreo legătură cu atacul.

UPDATE 1.34 Președintele Barack Obama a avut o primă reacție după atacul aramat în care au murit 14 oameni, transmite CBS. Acesta a punctat că trebuie luate măsuri pentru siguranța americanilor:

”Ce știm este că există pași pe care îi putem face pentru ca americanii să fie în siguranță și trebuie să intervenim astfel încât astfel de evenimente să fie rare, și nu normalitate. Nu ar trebui să ne gândim că aceste atacuri sunt evenimente normale care pur și simplu se întâmplă, pentru că nu se întâmplă cu aceeași frecvență în alte țări”, a spus președintele.

UPDATE 00.30: David Bowditch, directorul adjunct al centrului FBI din Los Angeles, a declarat că sunt analizate toate ipotezele. "Încă nu ştim dacă este vorba de un incident cu caracter terorist", a afirmat Bowditch.

Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite verifică dacă atacul comis în orăşelul californian San Bernardino, soldat cu cel puţin 14 morţi, este incident terorist, deocamdată nefiind exclusă nicio posibilitate.

UPDATE 23.50: Jarrod Burguan, şeful Poliţiei din San Bernardino, a precizat în timpul unei conferinţe de presă că bilanţul este de cel puţin 14 morţi şi 14 răniţi. Aceştia din urmă au fost transportaţi la spitalele din zonă.

Burguan a precizat că alte câteva sute de persoane care se aflau în clădire în timpul atacului au fost evacuate fără a fi rănite. De asemenea, el afirmat că, din primele informaţii, "printre victime nu se află şi copii".

UPDATE  23.39 Potrivit Washington Post, acesta este cel de-al 355-lea atac armat desfăşurat în SUA, anul acesta.

Toate şcolile, centrele comerciale şi instituţiile din comitatul californian San Bernardino au fost închise în urma atacului armat.

UPDATE 23.33 Sunt căutaţi trei bărbaţi înarmaţi care purtau echipament militar şi măşti de ski, anunţă Daily Mail.

UPDATE 23.20: Poliţia a confirmat că atacatorii au intrat într-o sală de conferinţe din clădire şi au început să tragă.


UPDATE 23:10 Preşedintele Obama a fost informat de atacul armat, scrie BBC.

UPDATE 23.00 NBC a transmis imagini de la faţa locului în care trupurile a două persoane sunt acoperite, după ce şi-au pierdut viaţa.

UPDATE 22.45 Imaginile pot fi urmărite live-video.

UPDATE 22.35 Un bărbat a anunţat că a primit un mesaj de la fiica sa care se ascunde în clădirea în care lucrează, unde are loc atacul. Terry Peti le-a spus poliţiştilor că fiica lui i-a scris: "Sunt oameni împuşcaţi. Suntem în birou, aşteptăm poliţia. Rugaţi-vă pentru noi. Sunt încuiată într-un birou"

UPDATE 22.22 Daily Mail a publicat imagini foarte dure de la faţa locului. Zeci de răniţi sunt întinşi pe stradă.

UPDATE 22.19 BBC anunţă 12 morţi, potrivit ABC. În schimb, numărul nu a fost confirmat de Poliţie.

UPDATE 22.17 Reprezentanţii FBI sunt la faţa locului. Nimeni nu a fost arestat până la această oră. Atacul are loc într-o clădire a unei instituţii care furnizează servicii sociale.

Pompierii au informat că se îndreaptă spre locul faptei. Un reporter din media locală anunţă că este evacuată cladirea Inland Regional Center, un ONG cu activităţi în domeniul medical. Organizaţia oferă ajutor pentru persoanele cu autism sau cu alte probleme mentale şi se află în zona Waterman din San Bernardino, un orăşel de 200.000 de locuitori situat la 100 de kilometri est Los Angeles.