MENIU

Aproape 160.000 de civili sunt blocați de ruși în orașul Mariupol, pus la pământ de bombardamente

Centrul orașului Mariupol (Profimedia)

Primarul din Mariupol spune că aproximativ 160.000 de civili sunt blocați în oraș. Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, spune că 26 de autobuze așteaptă pentru a intra în oraș să evacueze civilii, dar acestea nu pot intra din cauza bombardamentelor rușilor. 

„Din păcate, în Mariupolul blocat încă sunt destul de mulți oameni: aproximativ 160 de mii, conform estimărilor noastre. Oamenii se află astăzi în orașul blocat Mariupol, unde este imposibil să trăiești pentru că nu există nimic - fără apă, fără lumină, fără căldură, fără legături externe. Chiar este înfricoșător. Umilirea prin care trece astăzi fiecare locuitor din Mariupol din cauza acestei ocupații rusești este imposibil de exprimat în cuvinte”, a spus primarul.

El a remarcat că este nevoie de o evacuare completă a orașului Mariupol și speranța pentru acest lucru încă există.

„Trăim cu această speranță... Acum, de exemplu, sunt 26 de autobuze care trebuie să meargă în orașul Mariupol pentru a evacua civilii, dar astăzi, din păcate, nu există nicio decizie de a începe mișcarea... Sub focul inamic, șoferi eroi încearcă să ajungă în acele puncte în care mariupolenii pot fi astăzi și așteaptă cu speranța că vor avea o astfel de oportunitate. Dar nu totul este în puterea noastră, din păcate, astăzi suntem aici, în mâinile acestor ocupanți”, a subliniat Boicenko.

El a mai spus că el și mulți ucraineni speră în partenerii europeni care vor ajuta la organizarea evacuării civililor din orașul distrus de armata rusă.

„Astăzi, la fel ca zeci de mii de mariupoleni, aștept cu speranța că o astfel de decizie va fi posibilă... Ne punem speranțe foarte mari în partenerii noștri internaționali, pentru fermitatea lor, pentru convingerile lor, pentru cuvintele de dragoste. Și, desigur, nu putem renunța.Sperăm foarte mult ca președinții Franței și Turciei să ne întindă o mână și să ne deschidă un „culoar verde” stabil și îi vom evacua pe acei oameni care vor să se întoarcă în teritoriul controlat al Ucrainei”, a spus primarul.

El a adăugat: „Sunt convins că adevărul și Dumnezeu sunt de partea noastră, iar victoria va fi a noastră”.

Agresiunea rusă a provocat o catastrofă umanitară în Mariupol. Invadatorii bombardează locuitorii neînarmați și blochează ajutorul umanitar.

Comandantul Regimentului Azov a spus că numărul victimelor civile în Mariupol crește zilnic, ajungând la aproape 4.000 de persoane, dar este greu de estimat în acest moment.

Viceprim-ministrul - Ministrul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei, Irina Vereșciuk, a spus că trupele ruse aproape că au distrus orașul și că toți civilii ar trebui evacuați.