MENIU

Rusia întoarce foaia în Siria. A trecut de la "nu a fost atac chimic" la "a fost, dar e înscenare"

Trupele rusești au găsit un depozit de substanțe necesare producerii de arme chimice în Douma, a anunţat un specialist rus în domeniu.

"Substanțele descoperite sunt necesare pentru producerea gazului iritant. În plus, s-a găsit şi un cilndru cu clor, similar celui folosit de militanți ceea ce conduce spre concluzia că acest laborator imporovizat a fost folosit de grupuri armate ilegale pentru producerea substanţelor cu ajutorul cărora să insceneze un atac chimic", a spus Rodionov, citat de postul TV Zvezda.

Anunţul vine cu câteva ore înainte ca o echipa internaţională de anchetă să ajungă în oraşul sirian Douma, la 11 zile după presupusul atac chimic în care şi-au pierdut viaţa civili, inclusiv femei şi copii.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că nu există nicio dovadă că, pe 7 aprilie, au fost folosite arme chimice şi că toate dovezile invocate au fost bazate pe informaţii din presă şi de pe reţelele de socializare.

În replică, Washingtonul a acuzat Moscova că a distrus dovezile atacului. Autorităţile americane au declarat că au obţinut probe de urină şi sânge de la victime, care au prezentat urme de clor şi de o neurotoxină. Iar surse medicale siriene au declarat că au găsit cadavre cu spumă la gură, pete depigmentate pe piele şi arsuri de cornee.

Ca urmare a acestor relatări, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat, sâmbăta trecută, un atac aerian punctual asupra unor potenţiale capacităţi de dezvoltare a armelor chimce deţinute de regimul Assad.

Mai multe articole despre:
Siria Douma. atac chimic