MENIU

VIDEO Angela Merkel, prima oară la lagărul de la Auschwitz

Angela Merkel, la Auschwitz
Angela Merkel, la Auschwitz

Angela Merkel a vizitat vineri fosta tabără de exterminare de la Auschwitz, simbol al Holocaustului. Este pentru prima dată în 14 ani de când deține funcția de cancelar al Germaniei când ajunge la Auschwitz. Cu acest prilej, vor fi donate 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau pentru întreţinerea complexului muzeal.

Angela Merkel a trecut prima oară prin poarta deasupra căreia este incripţionată sinistra deviză nazistă ”Arbeit macht frei” (”Munca eliberează”).

Vizita simbolică organizată în această perioadă vine pe fondul reapariției antisemitismului și dispariției martorilor din acea perioadă, chestiune care complică transmiterea memoriei Holocaustului, anunță AFP, citat de Agerpres.

Cancelarul german, născută la nouă ani după cel de-al Doilea Război Mondial, face această vizită cu puțin timp înainte de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945.

Comitetul Internaţional Auschwitz a catalogat vizita Angelei Merkel drept ”un semn deosebit de important” al solidarității cu cei care au supraviețuit ororilor Holocaustului.

Aceasta a fost însoțită de premierul polonez Mateusz Morawiecki, dar și de un supraviețuitor și de reprezentanți ai comunității evreiești, potrivit „Die Welt”. 

Merkel este primul cancelar german care vizitează Auschwitz fără a se opri, în prealabil, în Varșovia, potrivit presei germane.

În ajunul vizitei de la Auschwitz, Angela Merkel a anunţat acordarea a 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau pentru întreţinerea complexului. Aici au fost uciși aproape 1,1 milioane de oameni între 1940 şi 1945, majoritatea la sosirea în lagărul de concentrare şi exterminare nazist, situat în Polonia de azi.

Anunțul donației va fi făcut în cadrul unei ceremonii care va marca aniversarea a zece ani de la înființarea Fundației Auschwitz-Birkenau. Jumătate din suma care va fi donată de către cancelar provine din fondurile Guvernului Federal german, iar cealaltă jumătate este donată de  autoritățile regionale.

Angela Merkel este al treilea şef de Guvern german care vizitează Auschwitz de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Helmut Schmidt a fost primul cancelar care a efectuat o vizită, la 32 de ani după eliberarea lagărului de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945. Helmut Kohl a efectuat două vizite la Auschwitz, în 1989 şi în 1995, potrivit „Die Welt”.

Cancelarul a vizitat lagărele de la Buchenwald şi Dachau, în Germania. 

Angela Merkel a vizitat de cinci ori Muzeul Holocaustului Yad Vashem. În 2009, alături de președintele american de la acea vreme, Barack Obama, a vizitat lagărul de concentrare Buchenwald, iar în 2013 a efectuat o vizită la lagărul de concentrare Dachau împreună cu supraviețuitori. Merkel a revenit în 2015 la Dachau, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea acestuia.