MENIU

Anchetă uriașă de CORUPȚIE la Parlamentul European - 4 persoane implicate, inclusiv un fost europarlamentar

Anchetă uriașă de CORUPȚIE la Parlamentul European - 4 persoane implicate, inclusiv un fost europarlamentar

Este anchetă uriașă  la Parlamentul European. Patru suspecţi, inclusiv un fost europarlamentar, au fost reţinuţi pentru corupție. Primele informații duc la legături cu Qatar, în influențarea politicilor Uniunii Europene. 

Justiția belgiană a lansat un val de percheziții în dimineața zilei de vineri 9 decembrie, în mijlocul Cupei Mondiale la Fotbal din Qatar, după cercetări privind un grup infracţional infiltrat în Parlamentul European cu intenţia de influenţare a politicilor Uniunii Europene pentru promovarea intereselor Qatarului, potrivit presei belgiene.

Potrivit Poliției judiciare belgiene, „există suspiciuni că un stat din zona Golfului a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European”.

Este vorba de o „vastă anchetă privind activităţi ale unei presupuse organizaţii infracţionale, activităţi de corupţie şi spălare de bani", potrivit anunțului polițiștilor federali.

Au fost efectuate vineri percheziţii în 16 clădiri din Bruxelles şi de la periferia capitalei Belgiei, în urma unei anchete deschise la jumătatea lunii iulie 2022 asupra unei presupuse organizații criminale, infiltrată în Parlamentul European și suspectată de imixtiune în politica UE și corupție de către Qatar. 

Două persoane publice, inclusiv un fost europarlamentar italian din grupul Socialiști și Democrați (S&D), tocmai au fost arestați, mai scrie presa belgiană. În total au fost reţinuţi patru suspecţi, printre care se numără și fostul eurodeputat. Autorităţile nu i-au dezvăluit numele, dar Le Soir îl menționează pe fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, membru al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor. Toţi suspecţii reţinuţi sunt cetăţeni italieni. Printre ei se numără și secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), mai scrie aceeași publicație.

Este vorba de persoane „născute în 1955, 1969, 1971 și 1987”, mai scrie Le Soir. Cei patru urmează să ajungă în fața instanței în termen de 48 de ore, pentru a decide mandatele de arestare preventivă.

Surse din cadrul anchetei au afirmat că peste jumătate de milion de euro s-au găsit la politicianul italian. În cursul percheziţiilor de vineri, au fost găsiți aproape 600.000 de euro în numerar în reşedinţa din Bruxelles a fostului eurodeputat reţinut.

Presa belgiană menționează că cei reținuți și investigați pentru corupție activează pentru drepturile omului. Printre cei percheziționați de poliția belgiană s-au aflat și patru asistenți parlamentari apropiați grupului de stânga S&D , unul dintre aceștia fiind legat și de grupul de dreapta PPE.