MENIU

Americanii și rușii se bat pe DRONA doborâtă în Marea Neagră - Anunțul Moscovei despre epava aeronavei

Americanii și rușii se bat pe DRONA doborâtă în Marea Neagră Foto: Profi Media

Americanii și rușii se luptă pentru recuperarea dronei doborâte marți deasupra apelor internaționale, în Marea Neagră. 

Autoritățile ruse anunță miercuri că vor încerca să recupereze rămășițele dronei de supraveghere americane care au căzut în Marea Neagră după coliziunea cu un avion de luptă rusesc.

Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a declarat miercuri că Rusia va încerca să recupereze drona americană doborâtă deasupra Mării Negre în urma unui incident cu avioane de vânătoare ruseşti, pe care oficialul rus l-a descris drept o confirmare a "participării directe" a SUA în războiul din Ucraina, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.ro.

„Nu ştiu dacă vom reuşi să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Şi cu siguranţă ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes. În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război", a declarat Patruşev la postul TV Rossia-1.

Înainte de declarațiile de la Moscova, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu şi-au recuperat drona şi probabil aceasta nici nu va putea fi recuperată, având în vedere adâncimea apei în zona unde s-a prăbuşit.

„Nu este sigur că o vom putea recupera. Acolo unde a căzut în Marea Neagră, este apă foarte, foarte adâncă. Încă evaluăm dacă se poate realiza vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu existe. Am făcut tot ce am putut pentru a minimiza orice scurgere de informații ce ar interveni în momentul în care altcineva va intra în posesia acelei drone”, a declarat John Kirby.

Drona americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă marți deasupra Mării Negre, după interceptarea de către două avioane rusești. Unul dintre cele două Suhoi a acroșat elicea dronei cu aripa și chiar a aruncat cu combustibil pentru a o distruge, susțin americanii.

INCIDENT în Marea Neagră: Dronă americană doborâtă „intenționat” de 2 avioane rusești - Anunțul oficial al SUA

Într-un comunicat oficial, Forțele Aeriene Americane precizează că două Suhoiuri Su-27 au făcut o interceptare “nesigură, nechibzuită și neprofesionistă” a dronei. Acestea nu au tras asupra ei, ci au lovit-o. Incidentul a avut loc marți dimineață, la ora 8.00. La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale.

În urma incidentului din Marea Neagră, SUA l-au convocat la Departamentul de Stat pe ambasadorul Rusiei și au anunțat că vor continua să efectueze misiuni în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. 

Răspunsul Rusiei la drona doborâtă a fost legat de relațiile Washington-Moscova și de războiul din Ucraina. Kremlinul a anunțat că sunt „în cel mai de jos punct și într-o „stare deplorabilă”, după doborârea dronei. În același timp, Moscova a respins categoric că avioanele sale de luptă au intrat „în contact” cu drona americană. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a transmis că Rusia nu dorește o „confruntare” cu SUA, dar ambarcațiunea era prea aproape de granița rusă, relatează CNN.