MENIU

Ambasadorul Turciei în România: "Nu există tortură sistematică. Arestările au fost făcute legal"

Ambasadorul Turciei în România, Koray Ertas, a susţinut, într-un interviu la Digi 24, că nu există tortură sistematică în Turcia, el respingând raportul Amnesty International. Diplomatul a spus că toate arestările de după tentativa de stat eşuată au fost făcute conform legilor din Turcia, care respectă toate obligaţiile internaţionale. Diplomatul a mai declarat că statutul Turciei de membru NATO este absolut necesar, iar în privinţa relaţiilor cu Rusia a spus că este ”doar o revenire la normal”.

”Totul s-a făcut conform legilor din Turcia. Liderii noştri din toate sectoarele fac declaraţii clare că Turcia respectă toate normele legale şi toţi termenii legali, precum şi obligaţiile internaţionale. Nu se face nimic ilegal în acest proces”, a afirmat ambasadorul, conform News.ro.

El a spus că este trist că o parte dintre prietenii Turciei, în România, vorbesc despre lovitura de stat ”doar într-o exprimare simplă” şi apoi vorbesc foarte mult despre ceea ce se întâmplă după lovitura de stat în Turcia.

”Turcia abia a scăpat de ameninţarea uriaşă la adresa democraţiei şi a ordinii sale constituţionale şi avem nevoie de susţinerea prietenilor, aliaţilor şi partenerilor noştri. Iar dacă această lovitură de stat ar fi fost reuşită, am fi vorbit despre o Turcie diferită, unde nu ar mai fi fost deloc democraţie. Ce încercăm acum să facem este să restabilim ordinea constituţională conform normelor legale”, a adăugat diplomatul.

Întrebat despre arestărilor în rândul jurnaliştilor şi dacă presa din această ţară ar trebui să fie prietenoasă cu regimul, ambasadorul a răspuns: ”Bineînţeles că nu, această lovitură de stat este foarte aspru criticată de toată lumea în Turcia, de media din opoziţie la fel. Iar în acest moment, sunt critici foarte dure în media la adresa guvernului. Nu se pune problema de a fi sau nu în opoziţie cu guvernul, este vorba despre a fi sau nu un membru sau un simpatizant al unui grup religios terorist, pe care noi îl numim Fethu, este mişcarea gulenistă, cum ştiţi, deci toate aceste epurări sau suspendări din funcţie sunt legate de guleniştii care şi-au găsit în mod clandestin în instituţiile de stat sau fac aceste aşa-numite activităţi jurnalistice care susţin această lovitură de stat cumplită”.

În privinţa acuzaţiilor care i se aduc celebrului jucător de fotbal Hakan Şukur şi care ar putea fi condamnat la închisoare, Koray Ertas a spus că oricne lucrează cu guleniştii este o ameninţare pentru ordinea instituţională din Turcia.

”Hakan Sukur este unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai grupului Gulen, nu neagă acest lucru. Este un admirator puternic al lui Fethullah Gulen. Iar acum Fethullah Gulen este cea mai mare ameninţare pentru statul şi democraţia noastră, aşa că oricine lucrează cu guleniştii este de asemenea o ameninţare pentru ordinea noastră instituţională. Am văzut foarte bine, pe 15 iulie, cât de periculoşi sunt aceşti oameni. Au folosit mai mult de 30 de avioane, 30 de elicoptere, au ucis civili, au bombardat parlamentul, iar toţi aceşti membri sunt coordonaţi de Fethullah Gulen însuşi, aşa că oricine încă îl mai susţine pe Fethullah Gulen va plăti din păcate acelaşi preţ”, a declarat ambasadorul.

Întrebat pe ce baze a fost numită organizaţie teroristă mişcarea lui Fethullah Gulen, diplomatul a declarat: ”Pentru că mărturiile recente ale tuturor acestor participanţi la lovitura de stat arată clar că au primit ordinele de la Gulen. De asemenea, Statul Suprem Major, care au fost împotriva loviturii de stat a arătat clar că în noaptea loviturii de stat a fost rugat de generalii pucişti să vorbească la telefon direct cu Fethullah Gulen. Deci Fethullah Gulen a convins generalii importanţi să ia parte la lovitura de stat. Sunt mai multe dovezi concrete şi naţiunea turcă, după deja la mai mult de o săptămână de la eveniment, urmăreşte şocată ce se întâmplă cu toate aceste dovezi clare, că lovitura de stat a fost condusă şi comandată de Fethullah Gulen şi susţinătorii lui”.

Ambasadorul a susţinut, totodată, că schimbarea Constituţiei Turciei este agreată de toate partidele de opoziţie şi de guvern, nu este decizia unui anume partid politic.

”Cum am spus, prietenii noştri pierd din vedere un lucru important, acela că toată lumea este împotriva acestei lovituri de stat pe care au dat-o guleniştii în Turcia şi, recent, liderii principalelor partide de opoziţie, atât aripa stângă, cât şi cea dreaptă, inclusiv partidul de guvernământ, s-au adunat la palatul prezidenţial şi toţi au decis să facă aceste schimbări minore ale Constituţiei, pentru că vedem din păcate, foarte bine, că ar trebui să fie o schimbare de sistem la nivelul membrilor instituţiilor, pentru că aceşti gulenişti care au intrat clandestin în toate instituţiile sapă din interior tot sistemul. Deci trebuie să luăm măsuri puternice pentru a ne reîntoarce la normal. Acest lucru este susţinut, cum am spus, nu doar de un om, un partid sau de altcineva. Este susţinut de o mare parte a