MENIU

Aliații bavarezi ai lui Merkel vor avea un nou lider, cu un puternic discurs antimigrație

Deputații Uniunii Creștin-Sociale (CSU) germane în legislativul regional bavarez l-au desemnat pe actualul ministru de finanțe al landului, Markus Soeder, drept candidat la funcția de premier al Bavariei, transmit Reuters, dpa și AFP, citate de Agerpres.

Liderul grupului parlamentar al CSU, Thomas Kreuzer, a declarat că deputații au decis să-l desemneze pe Soeder, un critic acerb al politicii cancelarului Angela Merkel în materie de refugiați, pentru a candida la postul de prim-ministru al landului la viitoarele alegeri din Bavaria, programate în 2018.

O majoritate de delegați la întrunire a votat pentru înlocuirea actualului premier bavarez Horst Seehofer cu Soeder la începutul lui 2018, au declarat surse citate de dpa.

Viitorul lui Seehofer, un aliat al cancelarului Angela Merkel, a fost pus sub semnul întrebării după alegerile federale din septembrie, la care blocul conservator CDU-CSU a pierdut teren în fața Alternativei pentru Germania (AfD, extrema dreaptă).

Confruntat cu o contestare internă, Seehofer (prim-ministru din 2008 al Bavariei, cel mai mare land german) a acceptat să-i lase locul principalului său rival din cadrul CSU, Markus Soeder, anunțându-și intenția de a părăsi șefia guvernului regional la începutul lui 2018.

Soeder va fi automat cap de listă al CSU la viitoarele alegeri regionale din toamnă. 'Un nou capitol se deschide. Accept această misiune cu mult entuziasm', a declarat presei Soeder după reuniunea cu deputații regionali ai formațiunii.

Horst Seehofer mizează însă să rămână președinte al CSU și, conform presei germane, ar putea obține postul de ministru al planului național într-un viitor guvern al conservatorilor și social-democraților.

Lui Horst Seehofer i s-a reproșat în partid că nu a reușit să oprească ascensiunea Alternativei pentru Germania și nu a influențat suficient politica în materie de refugiați a cancelarului.

Desemnarea lui Soeder ar putea complica eforturile cancelarului de a forma un guvern federal stabil cu Partidul Social-Democrat (SPD), după eșecul negocierilor purtate cu liberalii și cu Verzii.

Politica privind imigrația a constituit un subiect de divergențe între conservatori, care trebuie să găsească un echilibru între cerința SPD de relaxare a regulilor de azil și nevoia de a arăta opiniei publice că guvernul încearcă să limiteze numărul imigranților.

Markus Soeder a declarat că salută decizia lui Horst Seehofer de a rămâne lider al partidului, întrucât aceasta va ajuta la găsirea unei soluții de ieșire din impasul politic de la Berlin.