MENIU

Alexis Tsipras, declaraţie controversată despre imigranţii care sosesc în Grecia

Premierul grec, Alexis Tsipras, a afirmat marți că refugiații care sosesc în țara sa pe Marea Egee din Turcia reprezintă ''o problemă europeană'', relatează marți agenția DPA.

''Veți vedea că aceasta este o problemă europeană'', i-a transmis Tsipras cancelarului austriac, Werner Faymann, întâmpinându-l marți la aeroport, potrivit televiziunii elene de stat TV ERT.

Cancelarul austriac a vizitat marți insula grecească Lesbos, principala poartă de intrare în Europa pentru refugiații și imigranții proveniți din Orientul Mijlociu. Faymann, care a venit împreună cu Tsipras, ar urma să discute despre asistența pentru Atena pentru a putea face față afluxului de nou-sosiți, în condițiile în care mii de imigranți trec Marea Egee din Turcia în fiecare săptămână în speranța de a ajunge în Europa de Vest.

Pe agenda convorbirilor dintre cei doi lideri figurează, de asemenea, crearea așa-numitelor hotspot-uri, primele centre de primire și înregistrare a refugiaților în principalele lor puncte de intrare în Europa.

În afară de Lesbos, prin care intră în Grecia majoritatea refugiaților, vor fi create hotspot-uri în Chios, Samos, Leros și Kos, potrivit guvernului grec.

Înainte de a pleca din Viena, Faymann și-a exprimat speranța că toate țările Uniunii Europene vor coopera pentru crearea de hotspot-uri în Grecia și Italia. ''Nu este o sarcină ușoară, dar din punct de vedere politic este lucrul corect ce trebuie făcut'', a afirmat Faymann.

Confruntată cu un aflux de imigranți, Uniunea Europeană a convenit asupra unor cote de redistribuire a 120.000 de refugiați în cele 28 de state membre. Faymann este de părere că distribuirea va fi mai ușoară în punctul de intrare, în Grecia și Italia.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM), în jur de 420.000 de imigranți au sosit în Grecia în acest an