MENIU

Referendum Grecia. Alexis Tsipras face apel la "unitate națională"

Alexis Tsipras face apel la 'unitate națională'

La o zi după ce a cerut concetățenilor săi să respingă, la referendumul de duminică, propunerile creditorilor internaționali pentru un nou acord de asistență financiară, premierul grec Alexis Tsipras a lansat, joi, un apel la "unitate națională" pentru a se "depăși dificultatea temporară" prin care trece țara și a cerut să se respecte procesul democratic, relatează agențiile AFP și EFE.

"A doua zi (după referendum) vom fi cu toții uniți în efortul de a scoate țara din criză. Și fără nicio îndoială (țara) va depăși acest moment păstrându-și demnitatea și suveranitatea", a spus Tsipras, într-o intervenție în fața comandanților forțelor armate după ce s-a întâlnit cu ministrul apărării, Panos Kamenos, liderul partidului Grecilor Independenți, partener minoritar în guvernul condus de stânga radicală Syriza.

În aceeași zi, 3 dintre cei 13 deputați ai formațiunii Grecilor Independenți s-au delimitat de poziția partidului lor și au cerut anularea referendumului.

După ce negocierile cu creditorii internaționali au fost suspendate, Grecia se concentrează acum pe pregătirea referendumului de duminică, la care populația va decide dacă acceptă sau nu ultimele propuneri ale creditorilor internaționali.

Dar campania electorală aflată în desfășurarea a împărțit Grecia în două tabere. De o parte se află partidul Syriza, care îndeamnă electoratul să voteze 'Nu', adică să respingă acordul, invocând faptul că acesta implică noi măsuri de austeritate, iar de cealaltă parte conservatorii din Noua Democrație, care cer să se voteze 'Da', apreciind că în caz contrar ar fi în joc rămânerea Greciei în zona euro.

În opinia fostului prim-ministru conservator Konstantinos Karamalis, un 'Nu' la referendum ar fi interpretat de toată lumea drept 'primul pas către ieșirea' din UE.

În schimb, Alexis Tsipras crede că victoria opțiunii pentru 'Nu' va permite executivului său să obțină un acord cu condiții mai bune. La rândul său, ministrul de finanțe Yanis Varufakis a declarat că dacă cetățenii vor vota 'Da', atunci el va demisiona și nu va semna ceea ce el consideră a fi un 'acord ipocrit', care nu abordează probleme cheie, precum sustenabilitatea datoriei.

În ultimele sale 'propuneri alternative' trimise creditorilor internaționali (UE și FMI), Tsipras a cerut un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), și o nouă restructurare a datoriei externe a Greciei.

Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe și a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe de asistență financiară. Al doilea program a expirat marți, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.