MENIU

Miting la Belgrad. Președintele Vucici și-a scos susținătorii în stradă. Oamenii aduși din provincie au plecat înainte de discursul liderului

Mii de oameni au participat la un miting pro-guvernamental în capitala Serbiei, Belgrad. Președintele Aleksandar Vucic și-a mobilizat simpatizanții ca o replică la protestele masive organizate de societatea civilă și de opoziție, pe fondul nemulțumirii legate de regimul armelor și de climatul de violentă din țară. Deși se așteăpta cea mai mare adunare din sitoria Serbiei, prezenșa a fpost sub așteptări, porivi presei idependete

Chiar dacă numeroși participanți au venit la mitingul din centrul Belgradului, n-au fost nici pe departe suficient de mulți pentru ca acesta să fie cel mai mare din istoria Serbiei, după cum a anunțat președintele Aleksandar Vucici. Nici vremea nu a fost neprielnică; chiar înainte de începerea părții oficiale a mitingului, puțin după ora 19, în Belgrad a început o ploaie abundentă și deja în jurul orei 20 participanții părăseau în coloane adunarea, fără să mai aștepte discursul lui Vucici.

La începutul discursului său, liderul sârb le-a cerut mai întâi celor prezenți să păstreze un minut de reculegere, în memoria celor 2 crime în masă, apoi a vorbit despre importanța unității, insultându-și în același timp adversarii politici, la fel ca și antevorbitorii, potrivit Vreme.

 

Atmosfera în capitala Serbiei a fost extrem de tensionată pentru că, potrivit unor observatori, Vucici a folosit strategii de manipulare a maselor ce amintesc de predecesorul său, Slobodan Milosevici sau chiar de liderul rus Vladimir Putin.

În ziua mitingului, autoritățile sârbe s-au arătat îngrijorate de tensiunile din Kosovo, iar armata a fost pusă în stare de alertă. Pe de altă parte, oameni din provincie, dar și din Kosovo și Bosnia, au fost aduși cu autocarele. Bugetarii au primit zi liberă pentru a putea participa la adunare

În acest timp, televiziunile subordonate liderului sârb își instigă telespectatorii împotriva protestelor masive ale societății civile, care ar urmări să destabilizeze Serbia.

Vucici a vorbit despre acest eveniment ca despre "cel mai mare marș din istoria Serbiei", iar scopul său ar urma să fie cel de "unitate și speranță" pentru Serbia, potrivit cotidianului Vreme.

 

 

Evenimentele din țara vecină vin pe fondul unor tensiuni sociale majore, declanșate în urma a 2 masacre comise cu arme de foc, pe 3 și 4 mai, în urmă cărora 18 oameni au murit și 20 au fost răniți.

Societate civilă și opoziția l-au acuzat pe Vucici și regimul său autoritar că au generat un climat de violență socială, alimentat cu un discurs naționalist revanșard și antioccidental. Presa favorabil președintelui a fost și ea acuzată că amplifică dezbinarea socială și impune false modele, fiind tribuna unor persoane condamnate pentru crime de război, infractori și lideri ai grupărilor violente din fotbal și lume interlopă.

În ultimele 3 weekenduri, contestatarii președintelui au organizat cele mai mari mitinguri de a căderea lui Slobodan Milosevici, în 2000.

Alekdandr Vucici la catafalcul lui Slobodan Milosivici.


Zeci de mii de oameni au iești pe stradă la Belgrad, solicitând schimbări radicele, inclusiv demisia lui Vucici. Sâmbătă un nou miting al societății civile și al opoziției este programat la Belgrad. 

Mai multe articole despre:
belgrad serbia vucici mitinguri milosevici