MENIU

Alegeri prezidențiale Rusia. Val de incident, în prima zi de votare: De la secții incendiate cu cocktail Molotov, vopsea verde vărsată în urne și până la pixuri cu cu cerneală care dispare

Alegeri prezidențiale Rusia. Val de incident, în prima zi de votare/ Captură Nexta

Prima zi de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, desfășurate în perioada 15-17 martie, a decurs cu ...peripeții. Cel puțin trei persoane din regiuni diferite ale țării au comis, vineri, atacuri incendiare la secțiile de votare. Toate cele trei atacuri incendiare au fost raportate alături de o serie de incidente în care alegătorii au vărsat vopsea verde în urnele de vot, în regiuni din întreaga țară. Cel puțin șapte persoane au fost reținute pentru vandalism la secțiile de votare. Pe de altă parte, Vladimir Putin nu vrea să își asume niciun vot împotriva sa. În unele secții de votare din Rusia, mai exact regiunile Kursk, și Rostov pe Don, au fost distribuite pixuri speciale cu cerneală care dispare pentru a fi folosite la alegerile prezidențiale din acest weekend. 

UPDATE 21:30 - Probleme și la votul online din Rusia. Sistemul s-ar fi blocat în prima zi 

Comisia responsabilă de alegerile din Rusia, care nu sunt considerate nici libere, nici corecte, a anunțat că sistemul său de vot online s-a defectat vineri, 15 martie, din cauza numărului mare de persoane care au încercat să voteze în acest mod, relatează DPA preluat de Ziare.com.

În prima din cele trei zile de vot, aproximativ 500.000 de persoane au votat online în cursul dimineţii numai la Moscova, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Conducerea Moscovei ar dori să vadă cea mai mare prezenţă posibilă la vot pentru a cataloga votul drept legitim. Oficialii au declarat că prezenţa la vot a ajuns la 24% şi că 27 de milioane de persoane au votat până vineri seara.

Observatorii electorali din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi să monitorizeze scrutinul.Preşedinta CEC, Ella Pamfilova, o apropiată a lui Putin, a declarat că peste 333.000 de persoane observă alegerile şi că totul decurge ”normal”. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

La Moscova, o femeie in varsta a fost retinuta pentru ca a dat foc unei cabine de vot, potrivit postului de stiri independent Sota, relatează aktual24.ro

O inregistrare video publicata pe retelele de socializare arata cum ofiterii de politie o retin pe femeie in timp ce aceasta parea sa filmeze incendiul cu telefonul.

🔥 In Yugra, a woman set fire to a polling station with a Molotov cocktail pic.twitter.com/A7kZ59u5Bh

— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2024

Comitetul Central de Investigatii din Moscova a declarat ulterior ca a lansat o ancheta penala privind incendiul provocat.

Oficiali electorali au declarat pentru agentia de stiri de stat RIA Novosti ca niciun buletin de vot nu a fost deteriorat in urma atacului si ca lucratorii electorali si-au continuat activitatea dupa incident.

Alegeri prezidențiale Rusia. Lista cu principalii contracandidați ai lui Putin. Cine sunt oamenii cărora sistemul le-a pus "piedici"

In Sankt Petersburg, o tanara a aruncat un cocktail Molotov intr-o sectie de votare si a fost imediat retinuta de politie, potrivit postului local de stiri Fontanka.

Intre timp, in districtul autonom Khanty-Mansi din nordul Rusiei, postul de stiri Neft a relatat ca o femeie a incercat sa dea foc unei urne de vot cu ceea ce parea a fi un cocktail Molotov.

Sefa alegerilor, Ella Pamfilova, a afirmat ca persoanele arestate in incidentele de imprastiere de colorant au declarat ca li s-au promis bani si ca nu stiau ca vor fi pedepsite penal pentru actiunile lor.

Peste 112 milioane de ruși au drept de vot în alegerile prezidențiale din 15-17 martie. Alți aproape două milioane de cetățeni cu drept de vot trăiesc în străinătate. Analiștii se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să câștige, cu excepția, foarte puțin probabilă, a unei evoluții neașteptate. 

Pixurile care "șterg" voturile împotriva lui Putin

Vladimir Putin nu lasă însă lucrurile la voia întâmplării. Din contră, în unele secții de votare din Rusia, mai exact regiunile Kursk, și Rostov pe Don, se pare că au fost distribuite pixuri speciale cu cerneală care dispare pentru a fi folosite la alegerile prezidențiale din aceste zile.

Pixurile au fost furnizate în cutii sigilate cu emblema oficială a Comisiei Electorale Centrale din Rusia, potrivit unor surse citate de Sirena, relatează Ziare.com.

Cerneala folosită pentru a marca buletinul de vot al alegătorilor pare normală, dar poate fi făcută să dispară atunci când este încălzită cu bricheta, se arată într-o postare pe rețeaua X (fostă Twitter).

Russia: The fascist government is supplying polling places with pens with disappearing ink. Identified in Kursk and Rostov-on-Don so far. Voters are supposed to use these government-supplied pens when they vote. pic.twitter.com/9WwdkfXOD3

— Igor Sushko (@igorsushko) March 14, 2024

Ca la orice proces electoral, buletinele de vot necompletate sunt considerate invalide, dar prin ștergerea selecției inițiale se poate „vota” din nou, explică Kiev Post.

Această tehnică a fost întâlnită pentru prima dată la alegerile prezidențiale din Ucraina din 2004, care au fost câștigate de Viktor Ianukovici, înainte de a fi anulate ulterior. Site-ul rus de știri Gazeta.ru spune, totodată, că această tactică a fost folosită pe scară largă la alegerile regionale, parlamentare și alte alegeri din Rusia cel puțin din 2009.