MENIU

Șanse minime de reformă în Iran. Alegeri legislative sub controlul strict al liderului suprem

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri, cu două zile înaintea alegerilor legislative de vineri, că poporul dorește un parlament puternic în fața Statelor Unite ale Americii, transmite AFP, preluând media din Iran. Este greu de crezut că scrutinul legislativ va aduce schimbări semnificative în politica țării. Candidații au fost atent selectați de regim, iar reformiștii și-au stabilit scopuri modeste.

Aproape 55 de milioane de iranieni sunt chemați la urne vineri pentru a alege 290 de deputați și 88 de membri ai Adunării Experților, responsabilă cu numirea și, eventual, demiterea liderului suprem.

Puțin peste 6.200 de candidați au fost avizați pentru alegerile legislative și 161 pentru Adunarea Experților. La scrutinul legislativ se prezintă două mari liste, de o parte reformatorii și moderații, cu lista intitulată "Omid" (speranță), iar de cealaltă o mare coaliție de mișcări conservatoare.

Reformiștii și-au stabilit scopuri limitate, notează Foreign Policy.

Dacă în anii 2000, în timpul mandatului președintelui reformist Mohammad Khatami, își doreau modificarea ideologiei rigide a țării, noi legi care să elimine inegalitatea de gen și să promoveze libertățile personale, reformiștii își propun acum un progres ceva mai gradual.

Motivul: idealurile au fost în mare parte strivite cu ocazia protestelor din 2009, care au urmat realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad, într-un scrutin considerat de observatorii occidentali drept fraudat.

Mulți activiști au fost arestați și ziarele reformiste au fost închise. Reformiștii s-au aliat acum cu facțiunile politice care îl susțin pe președintele țării și își propun printre altele să se mențină pe scena politică.

Majoritatea covârșitoare a candidaților reformiști au fost respinși de pe lista candidaturilor.

În Iran, potențialii parlamentari trebuie să fie avizați de Consiliul Gardienilor, o structură dominată de elemente conservatoare, fidele liderului suprem.

Potrivit AFP, 60% din cei 12.000 de candidați au fost respinși.

În cazul reformiștilor, din 3.000 de candidați, doar 30 au fost admiși.

Liderul suprem iranian a stabilit de unul singur ținta alegerilor legislative din Iran.

"Poporul nu vrea nici parlament pro-guvern, nici parlament anti-guvern, vrea un parlament curajos și devotat care își cunoaște îndatoririle și nu este intimidat de Statele Unite", a declarat Ali Khamenei, adresându-se locuitorilor din Najafabad (centru) sosiți la Teheran, potrivit Agerpres.

În pofida acordului nuclear încheiat la 14 iulie 2015 între Teheran și marile puteri, SUA rămân un inamic pentru Iran, cele două state rupând relațiile diplomatice după revoluția islamică din 1979.

Potrivit lui Khamenei, "inamicii" folosesc ceea ce el a numit "infiltrați" pentru a-și atinge obiectivele și a slăbi valorile revoluționare și islamice iraniene.

Mai multe articole despre:
Iran alegeri Teheran Ali Khamenei reformişti