MENIU

Alcoolicii din Amsterdam care fac curăţenie în oraş sunt recompensaţi

Alcoolicii din Amsterdam sunt recompensaţi cu bere dacă participă la salubrizarea oraşului. Iniţiativa aparţine unei companiei private, dar la finanţare participă şi guvernul olandez. Ideea proiectului este să-i încurajeze pe alcoolici să muncească, dar şi să renunţe, treptat, la băutură.

După şase ore de strâns gunoiul în Amsterdam, alcoolicii voluntari vor primi 10 euro, o masă caldă, jumătate de pachet de ţigări şi cinci beri. Deşi unii critică măsura, iniţiatorii proiectului spun că are ca scop tocmai să-i convingă să se lase de băutură, oferindu-le o nouă perspectivă. Şi recomandă şi altor oraşe să le urmeze exemplul.

"Pentru multă lume această metodă este de neaaceptat. M-au întrebat: ''Cum poţi să le dai alcool?''. Le-am răspuns că le dau oamenilor o perspectivă, în sensul apartenenţei. Trebuie să se simtă bine, să ştie că cineva are nevoie de ei. Trebuie să îşi dea seama că nu îi marginalizăm, nu îi ostracizăm.", spune primarul de cartier.


Organizaţia Rainbow este optimistă cu privire la succesul proiectului şi consideră că pe viitor va putea atrage şi mai multe fonduri pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. Alte oraşe din Olanda iau acum în considerare introducerea unor sisteme similare.

Mai multe articole despre:
bere alcool gunoi Amsterdam