MENIU

Acuzații de la Kiev. Rușii folosesc centralele Cernobîl și Zaporoje drept baze militare

Centralele nucleare din Ucraina, ținte sigure în război. Foto/Profimedia

Oficiali ucraineni acuză rușii că folosesc centralele nucleare de la Cernobîl și de la Zaporoje drept baze militare. 

Invadatorii ruși folosesc centralele nucleare Zaporojie și Cernobîl drept baze militare.

Cel puțin așa a declarat șeful „Energoatom” Petr Kotin.

„Numai acolo (la CNE Zaporozhye) există deja șase unități de energie și foarte mult material nuclear. În fiecare reactor miezul este complet încărcat cu combustibil și fiecare unitate de putere are un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat”, a spus Kotin într-un interviu.

"Doar Dumnezeu știe ce vor face invadatorii cu acest material. Dacă lasă totul în forma sa actuală, nu se va întâmpla nimic rău. Încă nu interferează cu munca personalului nostru", a adăugat Kotin.

În același timp, el a menționat că centrala Zaporoje este mai protejată:

„Dacă îl bombardezi, trebuie să treci peste mai multe bariere înainte de a ajunge la celulele de combustie ca să declanșezi un accident. Nu trebuie să lovești decât o singură dată instalația de depozitare și vei avea o eliberare a acestor materiale radioactive. Situația este foarte rea. Faptul că aruncă în aer muniție în imediata vecinătate a amplasamentului centralei nucleare este în general... Nu există alte cuvinte. Ei sunt precum „o maimuță cu o grenadă” în prezent.

Azi noapte și în această dimineață rușii au bombardat Kievul: în districtul Șevchenkovski, două clădiri rezidențiale înalte au fost avariate ca urmare a bombardamentelor .