MENIU

Acord UE-SUA, privind Ebola: Personalul medical european infectat va fi evacuat pe cale aeriană

Uniunea Europeană a anunțat, vineri, că a ajuns la un acord cu Statele Unite ale Americii cu privire la folosirea ambulanțelor aeriene, ale unei companii americane, pentru evacuarea medicilor sau asistenților medicali europeni, din Africa de vest, infectați cu virusul Ebola, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, David Sharrock, a anunțat că atât reprezentanții UE, cât și cei ai Departamentului de Stat al SUA au semnat un acord, joi, privind folosirea de ambulanțe aeriene specializate, operate de compania americană Phoenix Air. Departamentul de Stat al SUA deține, de altfel, un contract exclusiv cu Phoenix, una din cele câteva societăți care dispun de capacitățile necesare, pentru transportul pacienților cu Ebola, potrivit Agerpres.

Trebuie precizat că acordul nu stabilește o anumită limită, privind numărul de zboruri sau pacienți, a mai menționat Sharrock, care a explicat, totodată, că procentul medicilor și asistenților, de pe plan internațional, dispuși să se implice în combaterea epidemiei de Ebola din Africa de vest ar crește, dacă aceștia ar ști că pot fi evacuați rapid, în cazul în care sunt infectați cu virusul bolii.

Potrivit lui David Sharrock, Comisia Europeană a încheiat, de asemenea, un acord cu compania logistică Kuehne&Nagel, cu sediul în Elveția, acord ce îi permite să folosească serviciile firmei franceze Medic'Air și posibil ale altor firme, pentru cazuri mai puțin grave. În ceea ce privește costurile acestor acorduri, David Sharrock a declarat că nu poate estima cu precizie, dar a menționat că Executivul european are rezervate trei milioane de euro, pentru evacuări medicale, în următoarele luni.

Epidemia de febră hemoragică Ebola a ucis peste 4000 de oameni, începând din martie, în centrul epidemiei, Liberia, Guineea și Sierra Leone, trei țări sărace din Africa de vest.