MENIU

Acord provizoriu pentru un armistițiu de 5 zile în Fâșia Gaza. Ce trebuie să ofere, la schimb, Hamas?

Acordul este încă sub semnul întrebării (foto: Profimedia)

Israelul, Statele Unite și Hamas au ajuns la un acord provizoriu pentru a elibera zeci de femei și copii ținuți ostatici în Gaza în schimbul unei pauze de cinci zile a luptelor, a scris Washington Post, citând surse familiare cu acordul. Cu toate acestea, atât premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât și oficiali americani au declarat că nu s-a ajuns încă la o înțelegere. 

Washington Post scrie că, potrivit mai multor surse care au avut acces la acordul detaliat de șase pagini, eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, dacă nu apar probleme de ultim moment.

Știrea vine în contextul în care Israelul pare să se pregătească să își extindă ofensiva împotriva militanților Hamas în sudul Fâșiei Gaza, după ce lovituri aeriene au ucis zeci de palestinieni, inclusiv civili care se pare că se adăposteau în două școli.

Conform acordului, toate părțile vor îngheța operațiunile de luptă timp de cel puțin cinci zile, în timp ce 50 sau mai mulți ostatici vor fi eliberați în grupuri la fiecare 24 de ore, a relatat WP.

 

Organizația Mondială a Sănătății a dat detalii, într-un comunicat publicat azi-noapte, despre situația pacienților care au rămas la spitalul Al-Shifa. În prezent, în Al-Shifa se află 25 de lucrători din domeniul sănătății și 291 de pacienți, potrivit OMS.

Printre pacienți se numără 32 de bebeluși aflați în „stare extrem de critică”. Marea majoritate a pacienților sunt victime ale traumelor de război, a precizat OMS.

Cincisprezece palestinieni au fost uciși duminică dimineața devreme în bombardamente aeriene israeliene în centrul și sudul Fâșiei Gaza, a transmis agenția palestiniană de presă WAFA.

 

Mai multe articole despre:
armistitiu gaza hamas israel palestinieni