MENIU

11.000 de islandezi se oferă să primească refugiaţi sirieni în casele lor. Cum a reacţionat guvernul

Peste 11.000 de islandezi s-au oferit să primească în casele lor refugiaţi sirieni. Mişcarea lor a impresionat până şi guvernul, care, după ce a anunţat că nu poate găzdui decât 50 de refugiaţi, a revenit asupra deciziei.

Peste 11.000 de islandezi au făcut recent un gest emoţionant de umanitate. Aceştia s-au oferit să primească în casele lor refugiaţi sirieni, după ce guvernul anunţase iniţial că nu poate găzdui decât 50.

Mişcarea a luat naştere după ce profesorul Bryndis Bjorgvinsdottir a înfiinţat un grup pe Facebook, încurajând internauţii să ceară autorităţilor să crească numărul refugiaţilor pe care îi poate primi, scrie Time.

Oamenii au răspuns imediat apelului său, precizând că sunt dispuşi să le ofere refugiaţilor un adăpost, haine, hrană şi sprijin pentru copiii care merg la şcoală.

„Sunt mamă singură, am un fiu de şase ani”, a scris Hekla Stefansdottir pe reţeaua de socializare. „Pot să iau la mine un copil aflat în dificultate. Sunt profesoară şi aş putea să-l învăţ să vorbească, să citească şi să scrie în limba islandeză şi să de integreze în societatea noastră. Avem haine, un pat, jucării şi tot ce are nevoie un copil. Voi plăti, bineînţeles, pentru biletul de avion”, a adăugat femeia.

Reacţia copleşitoare a islandezilor l-a determinat pe premierul Sigmundur David Gunnlaugsson să convoace o întâlnire cu comitetul de miniştri, pentru a discuta posibilitatea primirii mai multor refugiaţi în ţară.

„Este scopul nostru în politica internaţională să fim capabili să ajutăm în cât mai multe situaţii posibile, iar aceasta este o situaţie unde ajutorul este cel mai necesar în aceste momente”, a spus Gunnlaugsson.

Potrivit sursei citate, populaţia Islandei numără 330.000 de persoane.

Mai multe articole despre:
guvern refugiaţi criză sirieni Islanda migranţi