MENIU

Suntem mai deștepți dacă citim de pe hârtie, nu de pe ecran - STUDIU

Cititul de pe hârtie ne lasă cu mai mult informații în creier decât dacă o facem de pe ecranul uni device. Mai mult, are efecte benefice și asupra capacității de memorare, arată mai multe studii realizate în perioada pandemiei.

Când parcurgem texte lungi, care depășesc sute de cuvinte, învățarea este mai eficientă dacă am citit de pe hârtie decât dacă am făcut-o de un ecran, arată lingvistul Naomi S. Baron, autorul cărții “Cum citim acum".

 

Beneficiile cititului de pe suport fizic apar cu atât mai clar când se pune problema identificării ideii principale într-un pasaj de text sau de a extrage explicații. Mai mult, studiile citate de lingvistul american arată că și capacitatea de a reține detalii este mai mare în cazul cititului clasic.

 

Studiu care a arătat însă cel mai clar beneficiile cititului de pe hârtie a fost făcut chiar în condițiile reale. De examen, pe perioada pandemiei. Elevii cărora înainte de a completa teste online li s-a dat să citească documentarea pe hârtie au obținut note mai mari decât cei s-au documentat de pe ecran.

 

Diferența dintre print și digital este pusă și pe seama unei moșteniri genetice privind mecanismele percepției, cum ar fi asocierea informațiilor cu poziționarea în pagină sau cât de departe in carte de află.

 

Pe de altă parte, textul virtual este din start abordat cu mai puțină atenție, pentru că mecanismele mentale sunt altele, creierul nu este pregătit pentru un efort intelectual concentrat și de durată. În plus, pe un device electronic sunt atâtea căi de distragere a atenției -cum ar fi notificarea unui mesaj- care fac și mai dificilă memorarea, potrivit Bigthnink.



Mai multe articole despre:
citit prin online invatat destepti