MENIU

Oreste Teodorescu: Mâine, fratii noștri de peste Prut vor alege între o lume liberă sau rămânerea în gubernia rusească

Oreste

Mâine are loc cel de-al doilea tur electoral pentru Președinția Republicii Moldova, considerată cea mai săracă și coruptă țara din Europa cu o populație polarizată excesiv, unde o bună parte dintre alegători au mari speranțe pro-occidentale, iar cealaltă rămâne captivă  unui partid filo-rus de stânga.

 Dacă Maia Sandu va câștiga sunt așteptate ample reforme în sistem, dar mai ales concentrarea tuturor resurselor în întărirea vectorului european și pozitionarea  țării pe traseul acceptării sale în mecanismul comun al Uniunii Europene. În schimb, recâștigarea mandatului de către Igor Dodon, ar da și mai multă importanță vectorului estic, populat cu filo ruși, nostalgici ai “gloriei URSS”, care cred că Occidentul este corupt și satanist în timp ce Putin este văzut ca singurul gardian al creștinismului în lume. 

Acestea au fost și rămân  marile frământări ale fraților noștri de peste Prut, cuprinși în menghina geopolitică a europenilor, americanilor și mai ales a romanilor care vor Moldova în clubul occidental și rusii care privesc Basarabia ca pe o fostă provincie aflată obligatoriu în sfera de interes a Kremlinului. Vectorul estic deține suficiente instrumente pentru a face extrem de dificilă o ruptură completă: Transnistria, unde pe lângă regimul separatist pe care îl controlează are și un contingent militar, Găgăuzia, Mitropolia Moldovei aflată în subordinea Patriarhiei de la Moscova, partide de stânga și o parte semnificativă a populației. 

Citește continuarea AICI.

Mai multe articole despre: