MENIU

Iulian Leca: Criza pe care o va provoca Florin Vasile Cîțu

Iulian Leca

E atât de mult comic în situația în care se află premierul României încât trebuie să ne întrebăm dacă și când în istoria noastră am mai avut un vreun prim-ministru asupra căruia să se fi aruncat în același timp atât de multe acuzații, bârfe, blesteme, teorii conspiraționiste sau simple bancuri așa cum se întâmplă acum cu Florin Vasile Cîțu.

După explozia dosarului condamnării cu închisoarea din SUA s-a mai întâmplat un lucru unic în politica românească de după 1989. Acuzatul public nu doar că nu știe sau nu poate să se apere în fața camerelor și microfoanelor, dar mai rău reușește prin fiecare apariție să se afunde tot mai grav în ghemul minciunilor, pierderilor și recuperărilor bruște de memorie și al incapacității de a controla o minimală coerență în discursul public.

La box Florin Cîțu ar fi declarat "groggy" și ar fi scos în pauză de refacere pentru redobândirea coordonărilor motrice și recăpătarea funcțiilor cognitive de bază. În realitate, Florin Cîțu nu poate decât să meargă înainte cu planul pe care l-a pus în mișcare când a acceptat să-l contracandideze pe Ludovic Orban la șefia liberalilor.

În realitatea politică a momentului, termenul scurt până la Congresul alegerii noii conduceri a PNL îl forțează să depășească urgent momentul fără a-și mai face rău singur afundându-se singur în ochii lumii interesată de cazul Cîțu închisoare în Statele Unite ale Americii.

Drama lui Florin Cîțu este că nu reușește să se încadreze nici măcar în rolul de victimă. Condamnarea și faptele pentru care premierul actual a făcut pușcărie în SUA și mai ales ascunderea acestui moment biografic de ochii tuturor ar putea să-i aducă lui Cîțu un nou dosar penal.

Și chiar dacă nu se va ajunge să fie pus sub acuzație, imaginea publică a lui Florin Cîțu este acum atât de praf încât doar o serie de miracole ar putea să-l reabiliteze în ochii opiniei publice. Cum acest lucru este aproape imposibil, eventuala alegere a lui Cîțu în fruntea PNL va atârna ca un bolovan nu doar de gâtul președintelui ci va afunda și partidul.

După toate aparențele și semnalele emise în piață, președintele Klaus Iohannis încă își expune public susținerea față de echipa câștigătoare a lui Florin Vasile Cîțu. E cu atât mai de neînțeles cu cât acum pare mult mai probabil ca alegând "echipa câștigătoarea" Cîțu președintele să își îngroape definitiv sfârșitul celui de-al doilea său mandat.

Oricât de greu ar fi să se renunțe la acest plan acum, oricât de târziu și oricâte orgolii s-au pus deja pe masă, scenariul Florin Cîțu președinte PNL ar arunca nu doar alianța în aer, dar ar condamna parteneriatul politic dintre Iohannis și PNL la o moarte lentă, urâtă și agonizantă.

Lucrul care scapă probabil întregii echipe câștigătoare Cîțu e faptul că un astfel de fapt nu poate fi mușamalizat, trecut în uitare sau relativizat. Echipa Cîțu depune eforturi monumentale să facă exact acest lucru, fără a avea niciun succes ci, dimpotrivă, reușind doar să atragă și mai mult atenția asupra cazului când nu se condamna singuri prin mărturisiri la limita penalului.

Tot ce au putut adepții lui Cîțu a fost să redacteze o adeziune față de premier și un protest față de Orban care se face vinovat de linșajul asupra PNL. Deci nu cel condamnat în SUA trebuie să răspundă de ce a ascuns acest secret 20 de ani, ci Orban. Cu așa apărare Cîțu nici nu mai trebuie să iasă public, îl condamnă să piardă proprii susținători.

Cine trebuie să se răzgândească aici ar trebui să o facă și rapid, cine trebuie să facă un pas în spate mai bine l-ar face acum pentru binele tuturor. Cum este de așteptat ca nimeni să nu facă nimic, vom avea o toamnă mai încinsă decât vara asta record. Numai bine,  în pregătire pentru o iarnă în care vor exploda nu doar facturile ci și nervii celor din coaliția de guvernare.

„Echipa câștigătoare" și-ar bate mai bine capul cu problema asta de actualitate – cum să nu inflameze și mai mult spiritele în coaliție. Imaginati-vă doar cum ar putea să arate, de exemplu, un Guvern Cîțu cu susținere minoritară și supus șantajului parlamentar.

Și acesta tot ar fi un scenariu optimist având în vedere problemele serioase care amenință lumea în același timp.
Mai multe articole despre:
florin citu iulian leca