MENIU

Surse: România intră în deficit EXCESIV! Reacția premierului propus Florin Cîțu

Veşti proaste pentru economia României. Potrivit unor surse politice, Consiliul European declanșează astăzi procedura de deficit excesiv în cazul României. Comisia Europeană a demarat procedura pe 14 februarie pentru că România a încălcat, în 2019, tratatul de aderare și a avut un deficit bugetar, de 4,6% înregistrat în guvernul Dăncilă. Decizia finală în acest caz aparţine însă Consiliului.

În vizorul Comisiei se află în special noua lege a pensiilor, prin care pensiile s-au majorat cu 15% în 2019, urmate de o nouă majorare, de 40%, prevăzută pentru septembrie 2020.

Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, a explicat, la Realitatea PLUS, ce trebuie făcut pentru ca România să iasă din această situație.

”E o sancțiune pentru România. Ministrul de Finanțe trebuie sa facă un plan, să-l prezinte Comisiei Europene din care să rezulte că România va ajunge sub 3%. Dacă măsurile vor fi acceptate de CE depinde de capicitatea ministrului de a fi convingător că va îmbunătăți situația. Propunerile comisiei sunt convins că vor fi de reduceri de cheltuieli sau creșteri de taxe. Depinde cu ce măsuri se va duce ministrul de Finanțe în fața CE. Până în septembrie trebuie să prezinte acest plan. Ar trebui să nu aplicăm legea pensiilor și a alocațiilor, dacă vrem să convingem”, a declarat Gheorghe Ialomițeanu.

Reacția premierului desemnat - Florin Cîțu: "Transparenţă şi profesionalism. Astăzi Comisia Europeană a publicat trei documente şi a făcut un anunţ, dar pe care dumneavoastră deja îl ştiaţi, o informaţie pe care deja o aveaţi: începe procedura de deficit excesiv pentru România. Este foarte bine să ştiţi adevărul despre această informaţie de la ministrul Finanţelor Publice al României. Am negociat cu Comisia Europeană în ultimele trei luni de zile şi trebuie să ştiţi că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil şi credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că cei de la Comisia Europeană, experţii, au încredere în acest Guvern. Aşa cum v-am promis, facem lucruri bune pentru România".

 

Mai multe articole despre:
comisia europeana