MENIU

Singurul oligarh rus sancționat de statul român - ce afaceri are în țara noastră apropiatul lui Putin

Țările vestice au blocat conturile și au confiscat foarte multe bunuri deținute de apropiații lui Putin. 

România are norocul că nu deține multe investiții sau afaceri ale oligarhilor aflați pe lista sancțiunilor.

Până acum, guvernul a identificat și a supus sancțiunilor doar grupul de firme TMK și Aeroflot, și a blocat două credite acordate de Eximbank companiilor cu beneficiar final rusesc Metaloinvest Trading din Elveția și MMK Metalurji Sanay Ticaret ve Liman Isetmeciligi din Turcia, precum și unul emis de Banca Transilvania tot pentru MMK.

Dar cel mai important jucător de pe piața românească și aflat pe lista sancțiunilor a fost Dmitri Pumpyansky, patronal holdingului TMK, principalul furnizor de țevi al Gazprom-ului.

Pe 9 martie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni mai multor oligarhi ruși, iar printre aceștia se aflau și membri familiei omului de afaceri Dmitri Pumpyansky.

Afacerile lui Pumpyansky au la bază în special compania TMK, cel mai mare producător de țevi din Rusia. TMK este prezent și în România print trei firme, cea mai importantă fiind fabrica de țevi din oțel fără sudură de la Slatina.

După o lună de zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe data de 24 martie, ANAF a blocat conturile companiilor lui Pumpyansky din România: TMK Artrom, TMK Assets SRL şi TMK Europe GMBH.

În aceași zi însă, mai pe seară, ANAF a revenit asupra deciziei cu o derogare care a permis societatății să plătească salariile angajaților.

Apoi, după nici trei luni, ANAF cedează și deblochează complet conturile TMK din România.

Totul după ce conducerea uzinei a amenințat că va închide definitiv activitatea, sindicaliștii că vor organiza proteste, iar Pumpyansky a anunțat că s-a retras din acționariat cedând controlul companiei conducerii acesteia, care nu se află sub sancțiuni.

Și asta pentru că, inexplicabil, pe lista sanțiunilor se află doar membri familiei Pumpyansky, nu și compania TMK.

Guvernanții noștri probabil că s-au bucurat pentru că este puțin probabil să fie în stare să gestioneze pagubele pe care le provoacă în economia românească închiderea combinatului de la Slatina.

Așa a ajuns ca TMK să fie, pentru câteva ore, singura companie de la noi cu acționariat rusesc sancționată total.

În România, Dmitri Pumpyansky controla TMK Artrom SA prin TMK Europe GMBH din Germania, notează ziare.com. TMK Artrom deține uzina de țevi din oțel fără sudură de la Slatina și producătorul de oțel de la Reșița.

TMK Artrom mai deține TMK Assets, firma de imobiliare a grupului, prin care a înstrăinat mai multe imobile și terenuri ale fostelor uzine comuniste cumpărate de Pumyansky la noi.

Per total, în România, TMK are o cifră de afaceri peste 2 miliarde de lei și peste 2.300 de angajați în România.

Iar conform Forbes, averea lui Pumpianski se ridica, la începutul acestui an, la 1,3 miliarde de dolari.

Mai multe articole despre:
oligarh rus sanctiuni oligarhi rusi