MENIU

România, amenințată cu procese pentru suprataxarea veniturilor din energie

Parc eolian / FOTO: ispe.ro

Un producător de energie regenerabilă prezent pe piața din România a anunţat că va demara acţiuni în justiţie împotriva noilor taxe impuse de guvernele din țara noastră, dar și din Polonia.

Într-un comunicat de presă, EDP Renovaveis a apreciat că măsurile introduse de România şi Polonia nu respectă principiul UE referitor la recuperarea numai a veniturilor realizate pe piaţă. Compania portugheză susţine că măsurile din cele două ţări nu ţin cont de costurile activităţilor de hedging (-acoperirea riscului în tranzacţionare-N.R.) şi astfel ar urma să fie taxate profituri care n-au fost realizate, de fapt.

 

Compania portugheză  a estimat însă că noile taxe ar putea duce la "plăţi nerezonabile" şi costuri potenţiale de aproximativ 300 de milioane de euro, dar n-a precizat ce căi de atac va folosi și la ce tribunal se va adresa.

 

EDPR este al treilea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din România.

 

Pe de altă parte, gigantul american Exxon Mobil a dat în judecată Uniunea Europeană la Curtea Europeană de Justiție în speranța de a forța blocul comunitar să renunțe la taxa pe profiturile excepționale impuse grupurilor petroliere, scrie Reuters. Exxon argumentează că Bruxelles-ul nu are autoritatea legală de a impune taxa.