MENIU

Reprezentantul permanent al Rusiei în UE: „Nu cred că Uniunea Europeană este pregătită să renunțe la gazul rusesc”

Europa, dependentă de gazele rusești. Foto/Profimedia

Deși statele mebre ale Uniunii Europene, în frunte cu Germania, au tot declarat că nu se pune problema achitării gazelor rusești în ruble, rușii sunt de altă părere: „Nu se poate fără gazele noastre în Europa!”

Reprezentantul permanent al Rusiei în UE, Vladimir Cijov, consideră că mecanismul de plată a gazelor în ruble cu țări „neprietenoase” va fi clarificat în zilele următoare și va deveni disponibil pentru toată lumea.

„Cred că, în general, nu numai că Uniunea Europeană nu este pregătită ( să abandoneze gazul rusesc), dar, dacă vorbim despre politicieni serioși, atunci cred că nici ei nu sunt pregătiți în adâncul inimii lor. Ce vedem noi acum, cred că, în multe privințe, este o reacție emoțională. Desigur, anunțul președintelui nostru, de plată a gazelor în ruble, a fost un oarecare șoc pentru ei, a sunat neașteptat și a descurajat atât politicienii, cât și companiile energetice. Pentru că ei se lovesc de o singură problemă: „de unde pot obține ruble?” - a spus Chizhov la postul de televiziune Rusia 24.

„Cred că în zilele următoare mecanismul acestor plăți va fi clarificat și le va oferi posibilitatea europenilor de înțelege sistemul. Așa că nu văd aici o situație critică, ci, mai degrabă, un abandon al surselor de energie rusești. Ei bine, cred că acest lucru ar fi, într-un anumit sens, „sinucigaș” în acest stadiu”, a spus el.

Vladimir Putin a declarat miercurea trecută că plățile pentru livrările rusești de gaz pentru export către țări „neprietenoase” sunt convertite în ruble rusești. El a solicitat Băncii Centrale și guvernului să stabilească în termen de o săptămână ordinea operațiunilor pentru achiziționarea de ruble pe piața internă a Federației Ruse de către cumpărătorii de gaze rusești.