MENIU

Războiul gazelor. Prețurile în UE au crescut cu 67% după întreruperea furnizării de la Gazprom

Gazele rusești, o „armă” eficientă. Foto/Profimedia

În ultimele două săptămâni, prețurile gazelor în Europa au fost constant sub nivelul de înainte de începerea războiului din Ucraina.

Prețurile au crescut după invazia rusă, care a atras volume mari de importuri de GNL, iar drept urmare, de la începutul lunii iunie, prețul futures în hub-ul olandez (TTF olandez) a scăzut la 80 de euro/MWh ( pe 23 februarie era 87,5 euro).

Dar răgazul a fost de scurtă durată: săptămâna aceasta, se pare, războiul gazelor a început să crească vertiginos. Gazprom a oprit deja livrările către Polonia și Bulgaria, care au refuzat să participe la schema de achiziție de gaze în ruble, și apoi către Finlanda, Danemarca și Olanda, acum este rândul marilor consumatori de gaz rusesc.

Miercuri, Gazprom a tăiat aprovizionarea pentru a doua zi consecutiv prin gazoductul Nord Stream 1, ultima conductă folosită la capacitate maximă de la începutul războiului din Ucraina și care a adus în 2021 jumătate din gazoductul din Rusia. către UE. Pomparea în Germania a fost redusă la 67 de milioane de metri cubi pe zi față de 167 milioane la începutul lunii iunie. Miercuri, compnaia Eni din Italia a raportat că Gazprom a redus pomparea cu 15% fără explicații.

Rusia a declarat „războiul gazelor” Germaniei

Germania și Italia sunt cei doi mari clienți ai Gazprom din UE. La ei s-a adăugat și Austria: OMV a anunțat că a primit o notificare de la Gazprom pentru a reduce livrările.

Ca urmare a acestor evenimente, prețul gazelor TTF pe bursa din Olanda a crescut de la 83,4 euro, de la închiderea de luni la 139,5 euro/MWh la licitație de joi (ora 13:00, ora Moscovei) - cu 67%. Acum prețul este la același nivel la care era pe 9-10 martie după un salt brusc la începutul războiului.

Țările europene se află într-o situație dificilă. Anul trecut, pomparea gazului în depozitele nu a fost suficientă pentru a trece în siguranță iarna. Drept urmare, din mai multe motive, inclusiv reducerea livrărilor spot de către Gazprom din toamnă, prețurile gazelor au crescut de 10 ori de la începutul anului 2021 până la un maxim în decembrie. După o corecție, prețul a crescut și mai mult în martie, depășind 200 de euro.

Dar apoi prețul mai scăzut și afluxul de GNL au permis țărilor europene să pompeze gaz în stocare într-un ritm accelerat. UE și-a stabilit obiectivul de a le umple cu 80% până în noiembrie. Acum acel obiectiv este în joc.

Dacă livrările din Rusia continuă să fie întârziate și stocarea nu este reaprovizionată în ritmul potrivit, prețurile vor rămâne ridicate până la iarnă, a declarat Marco Alvera, fostul CEO al operatorului italian de rețea Snam, joi, la o conferință de industrie. ”Iarna, prețurile atât la gaz, cât și la electricitate vor fi mari”, a spus acesta.

Situația este agravată și mai mult de recentul incendiu de la terminalul US Freeport LNG LNG, care ar putea reduce exporturile SUA de GNL către Europa. „Dacă există o altă întrerupere a aprovizionării, similară cu ceea ce sa întâmplat cu Freeport LNG în SUA, prețurile ar putea crește cu ușurință cu încă 50%”, a spus Ron Smith, analist senior de petrol și gaze la BCS Global Markets.

Liderii a două dintre cele trei țări în care Gazprom a închis supapa săptămâna aceasta vizitează astăzi Kievul. Cancelarul german Olaf Stolz, premierul italian Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron au participat la întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski.