MENIU

Premierul Orban: „Transgaz are proiecte de investiții de 1,1 miliarde de euro în acest an, de interes național dar și pentru UE

Aflat în vizită la sediul Romgaz, premierul Ludovic Orban a anunțat că, pentru anul 2020, compania are prognozate investiții de 1,1 miliarde de euro, multe de interes național, dar și pentru Uniunea Europeană.

Premierul a vorbit despre proiectul gazoductului Ungheni-Chișinău, prin care cetățeni Republicii Moldova vor beneficia de gaz românesc.

„În ceea ce privște proiectele deja finalizare, vreau să salut finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău pentru că cei din Republica Moldova să beneficieze de gazul românesc”. Șeful Executivului a menționat și proiecte în desfășurare ale companiei, cum ar fi extinderea lucrărilor la rețeaua Podișor-Tuzla, cu o lungime de 300 de kilometri, care face legătura între zăcământul Exxon de la Marea Neagră și conducta BRUA.

Gazoductul BRUA, care va fi finalizat în acest an (n.r. în România), este obiectiv extrem de important, care trebuie să facă legătura între terminalul Baumgarten din Austria și conducta TAP, Coridorul sudic, aprovizionat cu gaze din Azerbaidjan și cu terminalele de LNG din nordul Greciei, a declarat premierul Ludovic Orban, la inaugurarea tronsonului de conductă de gaz Craiova- Segarcea, aferent etapei I din conducta de transport Craiova-Segarcea-Calafat.

De asemenea, în cursul acestui an, urmează să fie finalizată licitaţia pentru realizarea conductei între Podişor şi Tuzla. „Obiectivul acestei conducte, care reprezintă o investiţie extrem de importantă, este de a asigura conectarea la BRUA, la reţeaua de transport naţională şi evident la sistemul european de transport a gazului natural care urmează a fi extras offshore din zăcămintele de la Marea Neagră”, a mai spus acesta.

El a menţionat că investiţia este una strategică, rolul ei fiind de a pune în valoare aceste resurse, extrem de importante de gaz natural, de care România beneficiază.

Premierul Orban a amintit și de proiectul MGD Black Sea Oil. Proiectul Transgaz „Extindere SNT Vadu-T1” constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta Ţărmul Mării Negre cu Sistemul Naţional de Transport – conducta T1 pe direcţia Ţărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă pe zăcământul Doina şi patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie automatizată amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. Se estimează că producţia de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021

Mai multe articole despre:
trabsgaz orban brua gazoduct