MENIU

Legile Puterii| Adrian Câciu: România este o țară foarte sigură. Comisia Europeană va veni cu noi măsuri pe energie

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

Ministrul Finațelor Adrian Câciu susține că România este o țară "foarte sigură", stabilă din perspectiva menținerii cursului valutar, dar și a investițiilor. 

"Elementul de securitate: România este o țară foarte sigură. S-a văzut prin modul în care nu are o teamă că acest conflicta (dintre Rusia și Ucraina - n.r.) ar putea degenera. România e o țară stabilă - s-a văzut din perspectiva menținerii cursului valutar, deși cererea de valută a crescut exponențial în toată Europa, dar mai ales în zona de frontieră. România este stabilă și din punctul de vedere al investitorilor", a afirmat ministrul Finanțelor, miercuri seara, în cadrul emisiunii Legile Puterii, de la Realitatea PLUS. 

Adrian Câciu a spus că "oamenii de stat, profesioniștii, se văd în situații complicate".

Potrivit ministrului social-democrat, problemele trebuie tratate la cauza lor: "A fost foarte complicat inclusiv să convingem Europa că modul în care a fost tratată problema energiei a creat o serie de vulnerabilități. În zilele următoare, Comsia Europeană va veni cu o serie de noi măsuri pe energie.

Noi am lucrat în dinamica de a rezolva pe moment o situație ce putea duce la un efect mult mai negativ asupra economiei". 

Ministrul a dat ca exemplu ordonata privind plafonare prețului pentru consumatorii non-casnici și casnici, din ianuarie, spunând că aceasta a contat foarte mult în încetinirea ratei inflației.

"Este foarte importantă rata de creștere a inflației pentru că poți să creezi spațiul de a face o politică mai predictibilă", a precizat ministrul.

Nu se pot suporta de către stat niște costuri care să susțină economiile fără să fie aliniate la politica erupeană.

Adrian Câciu a vorbit, astfel, despre o serie de măsuri care puneau într-o situație de menținere a unor chestiuni care nu fuseseră rezolvate pe parcursul anului și a dat ca exemplu în acest sens alocațiile, creșterea salariilor în sistemul public, la educație și sănătate.

Întrebat dacă se va renunța la certificatul de carbon, ministrul a spus că o decizie în acest sens trebuie să fie luată de Comisia Europeană.

"20 miliarde de lei date economiei contează, 1 miliar de euro pentru agricultură, încă 4 miliarde date economiei mari a număr, respectiv IMM-urilor, 1 miliard euro lăsăți în economie prin amânarea impozitului pe profit - contează în cash flow

 

Mai multe articole despre:
caciu adrian caciu psd ministrul finantelor