MENIU

Guvernul a pregătit supraimpozitarea profiturilor din energie. OMV Petrom și Romgaz, principalele ținte - DOCUMENT

Guvernul a pregătit o lovitură dură pentru companiile energetice care au obținut profituri uriașe. Este vorba de suprataxarea veniturilor, iar principalele companii ce vor fi afectate sunt OMV Petrom, cu capital majoritar austriac și Romgaz, cu capital de stat. Proiectul, care a fost publicat miercuri dimineață, întră în dezbatere în ședința de azi a guvernului. O astfel de măsură ar putea fi o veste proastă și pentru circa 6 milioane de romani care cotizează la pilonul 2 de pensii.

Proiectul de OUG prin care se instituie noua taxă de solidaritate ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie și prevede impozitarea cu 60% a diferenței dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

Aceeași impozitare ar urma să se aplice i asupra profitului din 2023, iar guvernul estimează că în acest fel ar aduna circa 1 miliar de euro, principalele companii vizate fiind OMV Petrom și Romgaz, potrivit Realitatea Plus.

Contribuția de solidaritate, spune MF, se datorează de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit și de de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, inclusiv cei care fac partedintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit și ponderea acestor activități în cifra de afaceri sau în veniturile totale, după caz, este de peste 75% inclusiv.

0610 - «Extracția țițeiului»

0620 - «Extracția gazelor naturale»

0510 - «Extracția huilei»,

1910 - «Fabricarea produselor de cocserie»

1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului».

 

Încasările din contribuția de solidaritate ar urma să fie folosiți pentru măsuri de sprijin financiar către consumatorii finali de energie, dar și pentru dezvoltarea de capacității de emergie nepoluantă și retehnologizări

Textul OUG AICI.

 

 

STATUL NU PIERDE NIMIC. PERDANȚII AR PUTEA FI MILIOANE DE ROMANI CU PENSII PRIVATE ȘI MICII ACȚIONARI AI COMPANIILOR SUPRAIMPOZITATE

 

De remarcat faptul că statul n-ar avea de suferit din aplicarea supraimpozitării, pentru că ceea ce pierde prin taxarea profitului Romgaz, la care este acționar majoritar, câștigă din încasările de la OMV Petrom, cu capital majoritar austriac.

În schimb, ar putea fi afectați circa 6 milioane de angajați români care contribuie la pilonul 2 de pensii și ai căror bani, aproape 6,5 miliarde de lei, sunt investiți în acțiuni OMV Petrom și Romgaz.

Mai multe articole despre:
supraimpozitare OMV petrom austria boicot