MENIU

Fără economie la energie! Virgil Popescu: „Nu e cazul să reducem consumul cu 15%”

Ministrul Energiei susține că, momentan, România nu este obligată să pună în aplicare indicațiile Uniunii Europene prin care statele membre sunt invitate să își diminueaze consumul energetic cu 15%.

Virgil Popescu spune că România stă bine cu stocurile de gaze naturale și că, cel puțin pe moment, nu este obligată să aplice reducerea de 15% convenită de celelelate state.

„În 26 iulie s-a  aproibat acest nou regulament european care, începând cu 2 august, dă dreptul, voluntar, statelor să-și reducă consumul de energie cu 15%. La obligativitate se va trece doar atunci când cel puțin 3 state membre vor cere acest lucru. Însă, pentru România, nu văd un motiv întemeiat să aplice această reglementare. Gradul de umplere al depozitelor noastre este de 59,4%, adică 1, 823 miliarde de metri cubi de gaze. Dacă se depășesc țintele intermediare, această diferență se scade dintr-o posibilă reucere.

Noi, momentan, lucrăm la acest plan și  a rămas ca, în 2-3 săptămâni să ne trimită Uniunea Europeană modul de calcul. Ținem legatura în permamnență cu UE și cu specialiștii ei ca să vedem dacă și cum se implementează”, a declarat Virgil Popescu.

România stă bine cu înmagazinarea

Ministrul Energiei spune că România și-a depășit țintele de depozitare a gazelor și că nu se va pune problema unei crize la iarnă nici măcar în cazul unui sezon rece prelungit.

„Am depășit țintele transimse de Uniunea Europeană și cred că, de la 1 noimbrie stocurile României de gaze vor ajunge la 80%, ceea ce ne va garanta un anumit confort. Românii nu trebuie sa se teamă. Anul trecut, am avut 2,4 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate, iar după iarnă, în depozite am rămas cu 700 de milioane de metri cubi”, a declarat ministrul Energiei.