MENIU

Chirii tot mai SCUMPE de la 1 ianuarie 2023! Prețurile vor EXPLODA: care sunt principalele MOTIVE

Chirie

Prețul chiriilor va exploda de la 1 ianuarie. Asta după ce proprietarii de locuințe vor fi obligați să-și înscrie contractul de închiriere la ANAF. În plus, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67%. 

Numai în acest an, prețul chiriilor a crescut cu până la 28%, iar de la începutul anului viitor va crește și mai mult, și asta deoarece proprietarii de locuințe vor fi obligați să-și înscrie contractul de închiriere la ANAF. Această măsură a fost scoasă în anul 2018, însă din cauza faptului că tot mai mulți proprietari aleg să își închirieze locuințele la negru, măsura va fi implementată începând cu data de 1 ianuarie 2023. 

În Capitală, chiriile diferă în funcție de zonă. În Drumul Taberei, spre exemplu, un apartament cu două camere costă între 300 și 450€ pe lună, iau unul cu trei camere aproximativ 450€. Prețul unei garsoniere pleacă de la 250€ lunar. 

În cartierul Militari, pentru un apartament cu două camere românii plătesc în jur de 400€, iar pentru unul cu 3 camere - 550€. 

Cam atât costă o chirie și în zona Barbu Văcărescu, iar dacă ne referim la o zonă de lux din Capitală, atunci vedem că în Pipera un apartament cu 3 camere poate ajunge și până la 750€. 

De la începutul lui 2023 prețul chiriilor va crește și mai mult. Un alt motiv pentru care chiriile se vor scumpi este și majorarea indicilor POBOR și IRCC pentru că cei care și-au cumpărat locuințe prin credit vor fi nevoiți să își acopere ratele tot mai mari.