MENIU

Ce mașini și-au mai cumpărat românii în primele 2 luni din 2024. Care este noua vedetă a vânzărilor auto

Care este noua vedetă a vânzărilor auto din România. Foto/Profimedia

Vânzările de automobile din primele două luni ale acestui an au fost destul de reduse, cauza fiind, în mare parte, faptul că românii așteaptă debutul Programului Rabla 2024.

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu aproape 10% în februarie și cu 3% în primele două luni, la sub 24.000 de autoturisme. Dacia a avut o cotă de 30% pe piață, Toyota a fost pe doi, cu 7,7%, iar Skoda are o cotă de 7,2%. Mărcile Hyundai și Volkswagen au completat top 5. Aproape 57% dintre mașini au motor pe benzină, iar 16,7%, diesel. Mărcile din top 5 au, împreună, peste jumătate din piața auto totală.

Duster și Logan au fost cele mai bine vândute modele, fiecare cu peste 2.200 de unități în două luni. Skoda Octavia a fost cel mai căutat model al unei mărci străine.

Pe piață, SUV-urile continuă parcursul bun, având o cotă de peste 47%. Mașinile de clasa C au o cotă de 28%, iar cele de clasa B, 12,9%, ambele categorii fiind în scădere consistentă, conform datelor APIA.

Mașinile full-electrice au crescut cu 30% în primele două luni din an, spre 2.729 unități, dintre care 1.012 au fost Dacia și 859 Tesla. În top 5 au mai intrat mărcile Hyundai, Volkswagen și BMW. Aceste cinci mărci au peste 80% din piața totală a mașinilor full-electrice.

Au mers bine modele precum Dacia Spring, Tesla Model 3 și Tesla Model Y, dar și Hyundai Ioniq 5 și Renault Megane E-Tech. Cota totală a mașinilor 100% electrice este pe la 12%.

Și hibridele plug-in sunt pe creștere susținută, cu 28%, spre un total de peste 1.000 de mașini, cele mai căutate modele fiind Toyota RAV4, Mercedes - Benz GLE, Ford Kuga și Hyundai Tucson.