MENIU

Adrian Vasilescu, avertisment despre criza financiară care o să-i lovească pe români: „ROBOR a crescut în fiecare zi și nu se va opri”

Creditele populației, bomba cu ceas a economiei. Foto/Profimedia

Românilor le este din ce în ce mai greu să-și plătească ratele la bănci, se arată în cel mai recent raport dat publicității de Banca Națională a României. Adrian Vasilescu, strateg BNR, spune că, din 24 februarie, de la declanșarea invaziei ruse, indicele ROBOR a crescut în fiecare zi și nu se va opri prea curând.

Capacitatea populației de a-și plăti creditele este scăzută, iar gradul de îndatorare a crescut cu aproape 10% în ultimul an, mai arata experții Băncii Naționale.

Cei mai afectați sunt românii cu credite în lei, ale căror rate se calculează în funcție de ROBOR. Indice a trecut de pragul de 6% și este de 4 ori mai mare decât în iunie anul trecut. Astfel, ratele au crescut cu sute de lei. 

 „Sunt vremuri speciale, sunt trei presiuni asupra creditelor populație. În primul rând, războiul, mai apoi inflația și impactul crizei care se așteaptă. Important este însă că, în prim plan, și asta subliniaza foarte clar raportul Năncii Naționale a României, este riscul de creditare. România se încadrează în ritmul în care merge lumea și, peste tot în lume, din America și până în Japonia, dobânzile sunt în creștere”,  a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie BNR, pentru Realitatea Plus.

El a mai declarat că, din momentul invaziei ruse în Ucraina și până în prezent, în fiecare zi ROBOR-ul a crescut.

„Din 24 februari, în fiecare zi a crescut ROBOR-ul și va crește în cont și în același timp și IRCC (indice referință credite de consum)”, a declarat Adrian Vasilescu