MENIU

Sfântul cu Cap de Câine. Care e povestea uneia dintre cele mai bizare reprezentări din bisericile românești?

Sfântul Mucenic Hristofor, cunoscut în tradiția ortodoxă drept sfântul cu cap de câine, este una dintre cele mai fascinante reprezentări din iconografia românească. În ciuda imagini terifice, pilda sfântului este una de omenie și smerenie. 

În Bisericile şi mănăstirile din Muntenia şi Oltenia, Sfântul Mucenic Hristofor apare având cap de câine sau de miel.

În schimb, în varianta de reprezentare întâlnită în bisericile din nordul Moldovei, mucenicul  apare cu cap de om, purtându-și capul de câine pe o tipsie, potrivit portalului crestinortodox.ro.

 

 

Tradiţia creştină răsăriteană, alături de legendele locurilor, mărturiseşte faptul că Sfântul cu cap de câine, Hristofor, a trăit pe vremea împăratului Deciu, în jurul anilor 250; o altă datare a vieţii acestuia ne arată anul 308, iar ca prigonitor pe cezarul Maximin Daia.

 

Legat de viaţa şi chipul său, asemănător cu cel al unui câine, există 2 povești, păstrate până în zilele noastre.

Prima vorbește despre un tânăr care se roagă să i se ia frumuseţea trupească, pentru a nu mai sminti pe nimeni prin aceasta, iar a doua variantă aminteşte faptul că acesta făcea parte dintr-un trib al chinocefalilor, iar, convertit la Hristos, el ajunge să fie omorât, devenind astfel martir.

Ambele variante sunt impresionante, atât jertfirea frumuşeţii proprii, cât şi iubirea lui Hristos indiferent de toate circumstanţele. 

 

Sfântul Hristofor este prăznuit pe 9 mai.