MENIU

Cele mai mari mistere cărora oamenii de știință nu le dau de cap. Unele sunt înfiorătoare

Foto: Profimedia

În adâncul oceanelor sau al Pământului, în nesfârșirea spațiul sau în universul subatmoic, oamenii de știință de confruntă, cu ceea ce, în mod popular, numim „mistere”. Unele sunt determinate de limitările tehnologice ale cercetării, altele de erorile de abordare. Publicația științifică VOX a întocmit un clasament al câtorva dintre cele mai mari 11 mistere ale științei contemporane.

DIN CE ESTE ''FĂCUTĂ” CEA MAI MARE PARTE A UNIVERSULUI?

Nu întotdeauna o întrebare simplă își găsește un răspuns pe măsură. Știm că există o infinitate de planete, stele, sisteme solare și galaxii, dat tot specialiștii ne spun că cea mai mare parte a materiei din care este format Universul este nevăzută, de neatins și, încă, nedescoperită. Este vorba de așa numite „MATERIE NEAGRĂ”, despre care cercetătorii, după decenii de încercări, nu o pot defini, potrivit sursei citate.

CE TRĂIEȘTE ÎN ZONA CREPUSCULARĂ A OCEANULUI?

De la adâncimea de 200 de metri sub suprafața oceanului planetar începe așa numita „zonă crepusculară”, unde lumina Soarelui dispare, la fel și informațiile oamenilor de știință despre ce se întâmplă în bezna marină. Este posibil, dar nu sigur, ca acolo să trăiască mai mulți pești decât în restul oceanului la un loc, iar aceste creaturi să joace un rol important în reglarea climei.

 

CE PROVOACĂ BOALA ALZHEIMER?

Nu există nici un tratament pentru Alzheimer, o boală neurodegenerativă care provoacă demența și nici un tratament cu adevărat eficient, în ciuda deceniilor de cercetare. De ce? În primul rând pentru că oamenii de știință n-au ajuns la o înțelegere completă a cauzelor bolii.

De mult timp, teoria dominantă a fost că boala ar fi proovocată de aglomerarea în creier a unor proteine numite amiloizi care creează un fel de plăci. Semnele de întrebare sunt legate de faptul că medicamentele care ajută la eliminarea amiloizilor din creier nu par să combată boala. Astfel au apărut noi teorii, potrivit cărora sunt alte cauze potențiale, cum ar fi infecțiile virale.

 

PÂNĂ LA CE VÂRSTĂ AM PUTEA TRĂI?

În medie, durata vieții umane a crescut de-a lungul deceniilor, dar nu este clar dacă există un plafon. Ar putea un om să ajungă și la vârsta de 200 de ani? Dezvoltarea tehnologiei și a medicinei sugerează că răspunsul este afirmativ, dar în acest scenariu apar întrebări neliniștitoare privind societatea umană în ansamblu. Pe scurt, dacă tot suntem atât de mulți, de ce să facem atât de mult umbră Pământului?!

 

CE SUNT, PÂNĂ LA URMĂ, FULGERELE GLOBULARE?

De milenii, oamenii au spus povești despre sfere misterioase de lumină care strălucesc, trosnesc și plutesc ciudat în timpul furtunilor. Fenomenul a fost observat și în interiorul locuințelor, în avioane sau mașini, pe câmp sau în orașe. Chiar și așa, fulgerele globulare rămân unul dintre cele mai misterioase fenomene meteorologice de pe Pământ. Nelămurirea nu este legată atât de natura fulgerului, cât de cauzele care-l provoacă, pentru că astfel s-ar deschide calea spre posibilitatea de a prognoza unde vor apărea.

 

CE A DISTRUS ATMOSFERA DE PE VENUS?

Aici vorbim de un mister cu 2 componente, prima fiind ipoteza încă neconfirmată pe deplin că pe Venus au fost condiții asemănătoare celor de pe Pământ. Deci, cum a ajuns Luceafărul cea mai fierbinte planetă a sistemului solar, cu o temperatură la suprafață de aproape 500 de grade Celsius și o presiune de circa 100 de ori mai mare decât cea de pe Terra? Există 2 teorii: prima ar fi că Soarele a prăjit suprafața planetei, a doua că vulcanii au făcut acest lucru. Așa a ajuns suprafața Venusului un ocean de magmă, punctat de insule reprezentate de vulcani.

Mai multe articole despre:
mistere legende miser groaza extraterestii