MENIU

La majorat era cât un copil de 7 ani. Ca adult, a ajuns un gigant. Cazul bizar al lui Adam Rainer

Austriacul Adam Rainer rămâne un caz unic și bizar în istoria medicinei, fiind singurul om care a fost și pitic și gigant. La 18 ani, abia depășea 1,20 metri, în următorii ani aproape că și-a dublat înălțimea. 

La 18 ani, Rainer avea doar 1,22 m. Într-un an a crescut 20 de centrimetri, dar ritmul s-a păstrat câțiva ani la rând, așa că în 1932, când a împlinit 33 de ani, Rainer ajunsese să măsoare 2,18 metri, potrivit omofon.com.

 

PITICUL CU TĂPLI DE URIAȘ

 

Un aspect interesant observat de specialiștii care l-au studiat încă din etapa de pitic a fost disproporția dintre trunchi și extremități, Rainer având nr. 43 la picior în condițiile în care abia trecuse de 1,20 ca înălțime.

La începutul anilor ’30, el a fost examinat de doi medici austrieci renumiți, fiind diagnosticat de către aceștia cu acromegalie. o afecțiune rară caracterizată de faptul că organismul produce prea mult hormon de creștere după atingerea perioadei adulte.

În cazul lui Rainer, acromegalia a fost provocată de o tumoare de pe hipofiză. Aceasta a fost îndepărtată cu succes, astfel că medicii au sperat că pacientul se va opri din creștere.

 

DIN CAUZA ÎNĂLȚIMII, A ÎNCEPUT SĂ SE CURBEZE

 

Efectul nu a fost însă cel dorit, pentru că pacientul a continuat să se lungească, însă efectul perceput nu mai era de creștere în înălțime, pentru că spinarea s-a încovoiat, nemaiputând susține dreaptă partea de sus a corpului.

Ca urmare, Rainer a ajuns să nu își mai poată ține echilibrul și să nu se mai poată deplasa singur, iar apoi toate funcțiile i s-au înrăutățit. A murit în 1950, la 51 de ani. Avea o înălțime de 2,33 metri.



Mai multe articole despre:
om pitic gigant adam reiner mistere caz ciudat