MENIU

Ultimul omagiu pentru Eugen Simion, ASTĂZI, la Academia Română, între orele 10.00-17.00

Eugen Simion, critic și istoric literar (1933-2022)

Un ultim omagiu pentru criticul și istoricul literar Eugen Simion poate fi adus astăzi, la Clubul Academicienilor. Academicianul a murit marți, la vârsta de 89 de ani.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al academicianului Eugen Simion va fi depus, joi, între orele 10,00 - 17,00, în Clubul Academicienilor aflat în sediul Academiei Române.

Tot astăzi, de la ora 17,30, sicriul va fi depus la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Vineri, 21 octombrie, la ora 12,00, va avea loc slujba de înmormântare la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox, potrivit anunțului Academiei Române.

Eugen Simion a murit marţi la Spitalul Universitar Elias, la vârsta de 89 de ani. Acesta era internat în spital de o lună din cauza mai multor afecțiuni de care suferea.

Criticul și istoricul literar s-a aflat la conducerea Academiei Române vreme de 12 ani, deținând două mandate de președinte (1998-2006) și un mandat de vicepreşedinte (1994-1998), timp în care a repus instituția academică în drepturile sale și i-a creat programe coerente de evoluție. În această perioadă a inițiat și finalizat facsimilarea integrală a Caietelor eminesciene, operă monumentală, în 38 de volume, a construit și inaugurat noul și necesarul sediu al Bibliotecii Academiei Române, a inițiat Simpozionul internațional „Penser l’Europe“, un rafinat spațiu de reflecție culturală și politică asupra destinului continentului nostru, reunind la București minți strălucite ale academiilor europene.

În anul 1999 a înființat Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei Române, cu un solid program cultural, a cărui principală realizare este celebra colecție de „Opere fundamentale“, alcătuită din peste 200 de ediții critice ale marilor scriitorii români, dar și ale clasicilor literaturii europene. Grija față de cultura română l-a condus și la realizarea altui proiect fundamental, indispensabil oricărei culturi naționale: Dicționarul general al literaturii române, cea mai cuprinzătoare și reprezentativă lucrare lexicografică de istorie și critică literară, realizată de un colectiv de peste 250 de cercetători, în 8 volume, care în decursul a 30 de ani a cunoscut două ediții integrale. „Am vrut să nu ne prindă începutul secolului XXI fără un dicționar integral al literaturii române“, spunea Eugen Simion. Secolul XXI l-a găsit pe academicianul Eugen Simion pregătit, cu planurile bine structurate, vizionar și în deplină vervă creatoare. Începând cu anul 2006 s-a aflat atât la conducerea Secției de filologie și literatură a Academiei Române, cât și a Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, al cărui director a fost vreme de aproape două decenii.

Mai multe articole despre:
eugen simion inmormantare eugen simion