MENIU

Se spune „Hristos S-a Înălţat!”? Greșeala pe care o fac cei mai mulți credincioși

Foto ilustrativ

După ce, joia trecută, creştinii ortodocşi au sărbătorit Ispasul - Înălţarea Domnului, tradiția spune că timp ce 10 zile oamenii se salută cu "Hrisos S-a Înălţat" și răspund cu "Adevărat s-a înălțat". Cu toate acestea, înalții ierarhi ai Bisercii ortodoxe, dar și teologi, susțin că salutul este o simplă tradiție populară, fără a avea o susținere teologică. 

Potrivit Doxologia, forma de salut ține de "tradiția sufletului românesc " și "a fost deja consemnată liturgic, astfel încât creștinii ortodocși se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” timp de zece zile – din joia Înălțării Domnului, până sâmbătă, la ceasul vecerniei (ora 16.00), din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt".

 

În schimb, ÎPS Bartolomeu Anania, fostul mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, susține că românii folosesc acest salut fie din neştiinţă, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică.

 

Explicația înaltului prelat este că rostim aserţiunea „Hristos a înviat!”, la care ni se confirmă că „Adevărat a înviat!”, pentru că Învierea n-a avut martori și de aceea a fost receptată cu îndoieli şi necredinţă.

 

Cum însă Înălţarea Domnului a avut martori, nu mai este nevoie de o confirmare. Din acest motiv în cărţile de slujbă nu există o salutare similară cu aceea de la Sfintele Paşti.

 

Totuși, după cum scrie Doxologia, „Hristos S-a Înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!” trebuie să treacă dincolo de formalismul salutului cotidian și să devină rugăciune sinceră, o rugăciune care să ne înalțe pe toți în Împărăția lui Dumnezeu".