MENIU

Zlati: Nici eu, nici Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea instanței

Liberalul Radu Zlati a afirmat, joi, într-un comunicat de presă, că CSM are totală libertate să cerceteze ceea ce crede de cuviință, prin Inspecția Judiciară sau prin celelalte proceduri care îi stau la îndemână, însă a ținut să sublinieze faptul că nici el, nici colegul său, Mihai Seplecan, nu au comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea unei instanțe judecătorești, ci activitatea unor procurori. 

"Aduc insa aminte rudei prin alianta a domului VV Ponta ca actul fundamental al statului roman, Constitutia, prevede la art. 124 (1) ca' Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.' Nici eu, nici colegul Seplecan nu am comentat o hotarare judecatoreasca sau activitatea unei instante judecatoresti, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam partinitoare", precizează Zlati, citat de  HotNews.ro.

Mai mult, Zlati sustine ca el "personal" doreste sa afle din partea CSM daca presupunerile sale sunt corecte sau nu.

"Iar in cazul in care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider ca demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act in limitele bunului simt", spune liberalul.

În viziunea sa, a vorbi despre actiunile unui procuror nu inseamna sa ataci Justitia, pentru ca actul de Justitie nu se realizeaza prin institutia procurorului, ci prin aceea a judecatorului, conform Constitutiei.

"CSM nu s-a autosesizat la declaratiile mele si ale domnului Seplecan, pentru ca nu avea de ce sa se autosesizeze. Noi nu am atacat si nu am incercat sa influentam actul de justitie. Dimpotriva " il doream eliberat de eventualele presiuni venite din launtrul sistemului judiciar", argumenteaza Zlati.

CSM sesizează Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile unor lideri PNL la adresa magistraților

 
 
 


Sesizarea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, de la CSM nu a rămas fără ecou. În urma solicitării ministrului Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în vederea efectuării unor verificări cu privire la posibile fapte de atingere a procurorilor și a actului de justiție, în contextul ultimelor declarații făcute de anumiți lideri PNL. Cazanciuc i-a reclamat pe PNL-işti pentru că au cerut demisia procurorului general al României, Tiberiu Nițu, deoarece nu s-a început urmărirea penală în cazul premierului Victor Ponta.
 

Predoiu: PNL nu a încălcat niciodată independenţa Justiţiei! Cazanciuc interpretează eronat!

 
 
 
Reacția PNL nu a întârziat să apară. Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a precizat, miercuri seară, la Realitatea TV, că partidul său nu a afectat niciodată independenţa legii. În opinia sa, Cazanciuc greşeşte, întrucât trebuie să demonstreze echidistanţă în funcţia de ministru, chiar dacă este înrolat politic. Pe de altă parte, liberalul a mai spus că ministrul a reclamat la CSM o declaraţie politică a unui politician PNL, dar nu a sesizat Inspecţia Judiciară atunci când Victor Ponta a atacat procurorii.
 
"PNL nu a atacat şi nu va ataca niciodata independenţa Justiţiei, domnul Cazanciuc interpretează eronat o declaraţie politică a unuia dintre membri PNL, respectiv cererea acestuia de a se sesiza CSM. Un ministru al Justiţiei trebuie să probeze echidistanţă chiar dacă este înrolat politic, a gresit de această dată pentru că a demonstrat o dublă masură. Domnul Cazanciuc practică o dublă măsură şi când domnul Ponta a făcut cu adevărat declaraţii care au încălcat independenţa justiţiei le-a calificat opinii politice, iar acum când un membru al Partidului Naţional Liberal a emis o opinie politică a calificat-o ca atac la independenţa justiţiei. Cazanciuc trebuia să constate că este vorba de o declaraţie politică acum", a declarat Cătălin Predoiu.
 
Marți, președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu și a acuzat faptul că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori. Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parțiale la termen, ci și că le-au blocat "intenționat". De asemenea, liberalul îi acuză pe procurorii de la Parchetul General că au soluționat cu "neînceperea urmăririi penale" o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta, scrie Agerpres.
 
Pe de altă parte, deputatul PNL, Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanţei supreme, în contextul în care trei instanţe judecătoreşti au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia CJ Cluj.

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta "poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor". Prin urmare, liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să îşi facă curat în propria casa", afirmând că cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin.