MENIU

Ziua și miliardul cheltuit din bugetul de stat. Economia făcută prin ordonanța austerității, cheltuită în cinci zile

Ziua și miliardul cheltuit din bugetul de stat! În doar cinci zile, statul a reușit să cheltuiască aproape întreaga sumă pe care vrea să o economisească prin măsurile de austeritate adoptate. Asta arată ultimele date oficiale.

Pe data de 8 mai Ministerul de Finanțe a pus în trabsparență proiectul de Ordonanță de Urgență care ar trebui să aducă economii considerabile la bugetul de stat. Proiectul a fost adoptat în ședință de guvern. Asta înseamnă că, de când a fost pus în transparență și până în prezent au trecut 5 zile.

Prin acest proiect se estimează că se va face o economie de circa 5,3 miliarde de lei, adică de aproximativ 4 ori mai puțin decât se estimase inițial.

Dacă aceasta este  economia, să vedem cât a cheltuit statul în aceste 5 zile de când a anunțat proiectul și până când a fost adoptat.

Datele oficiale arată circa 4,4 miliarde de lei s-au dus pe achiziții publice. Spre exemplu, printre obiectele cumpărate în ultimele 5 zile se numără și mașinile , o achiziție care urma să fie interzisă prin această ordonanță de urgență. Mai exact au fost cumpărate mașini în valoare de 6 milioane de lei în ultimele zile.

De asemenea, o altă achiziție importantă este și aceea de mobilier pe care au făcut-o instituțiile. Teoretic, și această achiziție ar urma să fie interzisă. În ultimele zile s-a cumpărat mobilier în valoare de 4,7 milioane de lei.

O altă achiziție din ultimile care merită menționată este aceea de telefoane de ultimă generație. Pe acestea s-au cheltuit o suma considerabil, mai exact vorbim despre suma de aproape 50 de mii de lei. 

Așadar, ce putem spune din aceste date este că în doar 5 zile statul a cheltuit aproape întreaga sumă de bani pe care urma să o economisească prin ordonanța de urgență adoptată cu mare fast. 

Mai multe articole despre:
buget de stat cheltuieli economii achiziții