MENIU

Ziua sentinței pentru secretarul general al Guvernului, Toni Greblă

Fostul judecător Toni Greblă, actualmente secretar general al Guvernului, își va afla sentința definitivă în dosarul în care e acuzat de DNA de trafic de influență pe data de 27 mai.

Judecătorii de la Curtea Supremă au stabilit când va fi ultimul termen în dosarul în care Toni Greblă este judecat în apel pentru trafic de influență - este vorba de data de 27 mai, cu doar o zi după alegerile europarlamantare.

În mod surprinzător, solicitarea pentru a amâna procesul a fost făcută de procurorul DNA. O parte dintre avocați, inclusiv Toni Greblă, veniseră pregătiți pentru a susține luni concluziile finale, transmite Ziare.com.

Ultimii doi martori din acest caz au fost audiați luni de magistrați. Este vorba despre administratori ai unor firme care erau controlate de fînul lui Toni Greblă, afaceristul Ion Bircina.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 11 mai 2018, un complet de trei judecători de la Instanță supremă l-a achitat pe Toni Greblă pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influența, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituire a unui grup infracțional organizat și fals în declarații.

DNA susținea că, în perioada 2010-2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcțiilor de senator (2010-2013) și judecător la Curtea Constituțională (2013-2015), a pretins și primit de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosință gratuită, service-ul și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. 

De asemenea, Toni Greblă este acuzat că ar fi primit folosința gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei. 

În schimbul acestora, potrivit procurorilor, Toni Greblă i-ar fi promis lui Bircina că va interveni și va determina funcționari publici-din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale-să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bircina (cu interese în domenii ca energie, transport fier vechi) să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

Toni Greblă sare în apărarea Ordonanțelor pe codurile penale. "Lumea s-a întors cu susul în jos"

Mai multe articole despre:
Toni Greblă