MENIU

ZIUA NAȚIONALĂ în țară: La Alba Iulia și Iași s-a scandat ”Basarabia e România” şi ”Colectiv”

Aproximativ 3.000 de persoane participă, marţi, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Naţională, care includ depuneri de coroane, o paradă cu 1.200 de militari, dar şi concerte, la un moment dat un grup de tineri scandând mesaje pentru unirea Basarabiei cu România, dar şi ”Colectiv”.

Manifestările au început în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, unde au fost prezente câteva sute de persoane, informează MEDIAFAX.

Ulterior, au avut loc depuneri de coroane şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar şi la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, numărul participanţilor ajungând la aproximativ 3.000.

Manifestările din faţa statuii lui Mihai Viteazul au fost marcate de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum ”Basarabia e România”, ”Basarabia e pământ românesc”, dar şi ”Colectiv”. Ei aveau eşarfe în culorile drapelului naţional şi steaguri tricolore.

Printre cei prezenţi la Alba Iulia s-au numărat ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor, Marius Bostan, liderul PNL, Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, precum şi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

 

Ziua Naţională la Iaşi: Aproximativ 7.000 de oameni, la parada militară

Aproximativ 7.000 de persoane au participat, marţi, la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Naţională, printre cei prezenţi fiind angajaţi de la societatea ieşeană Fortus, care au cerut să li se acorde salariile restante, dar şi un grup de tineri care au purtat pancarte cu mesajul ”Vrem Unire”.

Manifestările au început, la ora 10.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde au avut loc o ceremonie religioasă şi depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Iona Cuza, informează MEDIAFAX.

De altfel, înainte de începerea manifestărilor oficiale, o femeie a protestat timp de câteva minute lângă scena unde oficialităţile urmau să susţină discursurile, ea strigând ”Hoţii, hoţii” şi ”Vrem dreptate”. La un moment dat, doi jandarmi au încercat să o îndepărteze pe femeie din zona respectivă, însă la intervenţia reprezentanţilor autorităţilor locale forţele de ordine s-au retras.

În centrul Iaşiului a avut loc şi o paradă cu militari din mai multe judeţe ale Moldovei, dar şi militari de la Batalionul 151 ”Lupii Negri”, care au participat la misiuni în teatre de operaţiuni din Afganistan şi Irak.

La un moment dat, în mulţime şi-au făcut apariţia şi câteva zeci de angajaţi de la societatea Fortus Iaşi, aflată în insolvenţă, aceştia fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de câteva luni. Ei au avut steaguri cu însemnele societăţii şi pancarte prin care solicitau să li se acorde salariile restante.

De asemenea, un grup de tineri au purtat pancarte pe care scria ”Vrem Unire”.

Mai multe articole despre:
null