MENIU

Ziua maghiarilor, în Senat. Şedinţa Senatului, suspendată după ce PSD a cerut pauză

Senatorii trebuiau să discute miercuri despre propunerea ca 15 martie să fie ziua maghiarilor, cu evenimente festive, concerte și liber de la serviciu pentru etnicii minoritari. Şedinţa Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce liderul grupului PSD, Şerban Nicolae, a cerut o pauză, în contextul în care aleşii mai aveau de dezbătut un singur punct înainte de ajunge la proiectul UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a maghiarilor.

„Am văzut că cel puţin două grupuri au simţit nevoia unor şedinţe ad-hoc, de aceea vă solicit să facem o întrerupere a şedinţei pentru un sfert de oră, dacă facem şi noi o şedinţă aşa cum simţim nevoia ar însemna să ocupăm jumătate de sală. Vă rog să fiţi de acord cu o pauză de un sfert de oră pentru a face câteva clarificări în cadrul grupului nostru”, a declarat liderul grupului PSD, Şerban Nicolae.

La revenirea în sală, preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Niculae Bădălău, a constatat lipsa de cvorum şi a suspendat şedinţa de plen.

Tanczos Barna a afirmat că UDMR va vedea atunci când proiectul privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România va ajunge la vot dacă va avea susţinerea PSD.

Reamintim că parlamentarii UDMR au depus un proiect de lege care prevede ca ziua de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să devină zi oficială a comunităţii maghiare din România.

"Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din România, un simbol al drepturilor şi libertăţilor comunităţii. Tocmai din acest motiv ne dorim ca statul român să recunoască prin lege această zi ca sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România", declara preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, pe 15 martie, în localităţi din Transilvania, cu acest prilej fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848 – 1849. Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.