MENIU

Ziua Internațională a Profesorului. Lovitură nemeritată pentru dascălii din România

Ziua Internațională a Profesorului. Profesorii din România primesc o lovitură năprasnică exact în momentul în care se sărbătoreşte ziua educaţiei. Un ordin al fostului ministru al Educaţiei, publicat în Monitorul Oficial, duce la concedierea a mii de dascăli. Numai în județul Mureș vor fi desființate 104 posturi, potrivit unui document oficial din această dimineaţă.

Ziua Internațională a Profesorului. Situaţie dramatică pentru mii de profesori şi pentru personalul nedidactic din şcoli. Printr-un ordin de ministru, Guvernul disponibilizează 4.300 de profesori, personal didactic neauxiliar şi personal nedidactic.

Ziua Internațională a Profesorului. Numai în județul Mureș vor fi desființate 104 posturi. Contactat în această dimineață de Realitateademures.net, Inspectorul Școlar General al județului Mureș, prof. Ioan Macarie a confirmat informația.

Ziua Internațională a Profesorului. "Cifra de 104 înseamnă fie posturi neocupate, care urmează a fi desființate, fie concedieri ale personalului didactic sau nedidactic și auxiliar, eventual prin comasarea unor școli. Suntem în faza de centralizare a datelor primite de la unitățile de învățământ și vom decide zilele viitoare la ce soluții vom apela. Cert este că va trebui să ne încadrăm in cifra maximă de 8.512 posturi aprobate pentru județul Mureș", a declarat Ioan Macarie.

Ziua Internațională a Profesorului. "Ce se întâmplă în judeţul Mureş este doar o mică parte din acţiunea declanşată de fotul ministru al Educaţiei, Valentin Popa. Sunt sute de oameni care riscă să-şi piardă locurile de muncă. Este un ordin ilegal, sunt puţine persoane care au intrat în contact cu el, nu a fost discutat, nu există niciun aviz nici pozitiv, nici negativ, a fost retroactiv. Dacă nu va fi abrogat, vom declanşa o acţiune penală şi administrativă", a declarat la Realitatea TV Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Ziua Internațională a Profesorului. Inspectoratul Școlar Județean Bacău a pus în aplicare ordinul Ministrului Educației 4884/2018 și a redus din numărul de posturi din învățământ nu mai puțin de 274 de posturi alocate personalului nedidactic și auxiliar. „Este vorba despre tăieri pe hârtie. Și chiar cu reducerea acestor posturi, ne încadrăm în normativul impus de minister și nu vom face disponibilizări efectiv", spune inspectorul școlar general, prof. Florin Lazăr.

Ziua Internațională a Profesorului. Premierul Viorica Dăncilă este așteptată să dea explicații după ce Ministerul Educației a anunțat că vrea să concedieze din sistemul de învățământ personal didactic de predare, cât şi auxiliar şi nedidactic.

Ziua Internațională a Profesorului. Cel mai grav aspect al actualei crize constă în faptul că nu mai sunt bani pentru plata salariilor, ceea ce înseamnă că ar putea să urmeze alte măsuri dure: comasarea de şcoli, desfiinţarea de posturi şi alte disponibilizări.

Cadou de Ziua Educației: Disponibilizări masive printre profesori

Ziua Internațională a Profesorului. Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret" i-a cerut premierului să blocheze ordinul Ministerului Educației altfel, în caz contrar, sindicaliștii vor da în judecată ministerul.

Ziua Internațională a Profesorului.  "După ce, în urma comunicatului nostru din 31 august a.c., Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) ne-a acuzat de dezinformare, începând de ieri (luni - n.r.), în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele şcolare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului şcolar. Este vorba atât de personal didactic de predare, cât şi de personal didactic auxiliar şi nedidactic. Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federaţiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condiţiile în care legislaţia în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuţia partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condiţiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret va acţiona în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE Spiru Haret va asigura asistenţă juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizaţi", a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret", citat în comunicat.

Ziua Internațională a Profesorului. La finalul lunii trecute, Federația a avertizat asupra faptului că MEN pregătește un ordin pentru concedierea a 1.000 de persoane. Ministerul a răspus public spunând că "niciun post din învăţământ nu este în pericol".

Ministerul Educației dezminte că va concedia 1.000 de profesori

Ziua Internațională a Profesorului. Sindicatele au avertizat în repetate rânduri că banii alocați pentru plata salariilor profesorilor nu acoperă necesarul până la finalul anului. "Spiru Haret" a precizat și că reprezentanții ministerului ar fi făcut presiuni asupra inspectorilor școlari pentru ca aceștia să facă economii.

Ziua Internațională a Profesorului. Google sărbătoreşte azi printr-un Doodle Ziua Internațională a Profesorului.

Ziua Internațională a Profesorului sau ziua mondială a educației este sărbătorită la 5 octombrie, începând cu anul 1994.

Ziua Internațională a Profesorului a fost desemnată de UNESCO pentru a marca semnarea ''Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor'' (1966). Recomandarea din 1966, alături de ''Recomandarea privind învățământul superior'' (1997), constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală așa cum arată și site-ul en.unesco.org.

Ziua Internațională a Profesorului Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte și pentru ca această zi să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ''Education International'' a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.

Ziua Internațională a Profesorului Totodată, pentru a recompensa performanțele profesorilor, a fost instituit, în anul 2008, Premiul Hamdan. Acesta este acordat din doi în doi ani și constă în suma de 300.000 de dolari americani, împărți între trei laureați ale căror proiecte își propun să îmbunătățească performanțele și eficiența profesorilor. Numele distincției vine de la susținătorul proiectului, S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).