MENIU

Ziua în care COTA UNICĂ este aruncată la coș

<p>Cota unica, la coș</p>

Cota unică de 16%, care a simplificat radical percepția investitorilor asupra României și care a adus beneficii semnificative pentru economie începând cu anul 2005, este aruncată la coș în mod oficial de guvernarea PSD-ALDE prin așa-numita "revoluție fiscală". Se trece, de la 1 ianuarie 2018, de la cota unică la un mix fiscal care s-ar putea complica în lunile care urmează și care îi va băga în ceață pe investitori, oricum alungați de lipsa totală de predictibilitate .

Executivul urmează să aprobe azi așa numita ,,revoluție fiscală", prin care impozitul pe venit al angajaților va scădea la 10%, iar aproape 500.000 de firme vor trece la un impozit de 1% din cifra de afaceri.

Cota unică a rezistat până acum în ciuda tuturor amenințărilor și inițiativelor venite din partea PSD, de genul taxei de solidaritate pe marile averi. Cu Ordonanța de acum care modifică radical Codul Fiscal, modul în care se vor calcula și plăti taxele din România pierde principalul avantaj - simplitatea și se intră într-o "junglă fiscală" care ar putea face și mai neatractivă România din perspectivă investițională.

Nu mai puțin de 450.000 de firme din România cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro nu vor mai plăti începând de anul viitor 16% din profitul obținut, ci vor fi obligate să cotizeze la stat cu 1% din cifra de afaceri.

Decizia ar putea îngropa mai ales investițiile "green field", atrag atenția economiștii, deoarece firmele nou venite în România vor avea în primii ani o cifră de afaceri sub un milion de euro, iar acestea nu își vor putea deduce investițiile ca până acum.

Restul companiilor rămân să plătească 16% din profit, în timp ce impozitul pe venit se reduce cu 6 procente. PSD a renunțat în ultima clipă la supraimpozitarea veniturilor mari, dar și la impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei.

România are o cotă unică de impozitare a veniturilor de 16% din 2005. Anterior, existau cinci trepte de impozitare a veniturilor salariale. Cotele erau cuprinse între 18% şi 40%, stabilite progresiv în funcţie de nivelul veniturilor.

Sistemul era unul hibrid, care presupunea atât o sumă fixă, cât şi una procentuală. La acel moment, cel mai mare nivel, de 40%, era aplicat pentru venituri mai mare de 1.300 de lei, în condiţiile în care salariul mediu brut era, în 2004, de 768 de lei.

Mai multe voci din rândul analiștilor economici, inclusiv o analiză a Academiei Române, au arătat că sistemul de impozitare progresivă a veniturilor este mai intâlnit în Europa decât cel în cotă unică, sistem care este aplicat acum în ţările mau puţin dezvoltate de pe continent.

Cu toate acestea, începând cu anul 2006, mediul de afaceri autohton a devenit mult mai prietenos cu investitorii străini, iar acest lucru s-a datorat într-o mare măsură cotei unice.

Ce ţări europene au păstrat cota unică de impozitare şi care e nivelul ei:

Bulgaria 10%
Belarus 12%
Bosnia 10%
Estonia 20%
Ungaria 15%
Letonia 23%
Lituania 15%
Macedonia 10%
Rusia 13%
Serbia 12%

Mai multe articole despre:
cota unică