MENIU

Ziua și împrumutul! Guvernul ne-a mărit datoria la bănci cu 510 euro de căciulă

<p>Consumul, pus &icirc;n pericol de revoluţia fiscală</p>

Ministerul de Finanţe a împrumutat, luni, 500 mil. lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa în 2019. În primele 6 luni ale anului, Guvernul s-a împrumutat de la bănci cu 10,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un plus de datorie de 510 euro pe cap de român.

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni de la bănci 500 milioane lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa în 2019 şi o dobândă de 1,46% pe an.

Din suma totală adjudecată, băncile au oferit în nume şi cont propriu 430 milioane lei, iar ofertele necompetitive s-au ridicat la 70 milioane lei, scrie Ziarul Financiar.

Valoarea totală a cererii s-a ridicat la 1,1 miliarde lei, dublu faţă de emisiune, din care cererea băncilor în cont propriu a fost de 1,02 miliarde lei, iar ofertele necompetitive au fost de 70 milioane lei.

Ministerul Finanţelor intenţionează să emită în acest an titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor.

Ministerul de Finanțe preconiza că Guvernul va împrumuta aproximativ 15,3 miliarde de euro, dar în primele șapte luni de la guvernarea PSD, Guvernul s-a împrumutat deja cu 10,2 miliarde de euro. Anul anterior, datoria guvernamentală s-a situat la un nivel de 37,6% din PIB, adică Guvernul PSD a avut nevoie, la finalul primelor șase luni din 2017, de mai mulți bani decât a avut Guvernul Cioloș pentru tot anul 2016.

Mai multe articole despre:
împrumut datorie publică